Nema dogovora o Boksitima

Dodajte komentar

Predstavnici Vlade, sindikalnih organizacija Rudnika boksita i nikšićke kompanije Neksan nijesu na današnjem sastanku uspjeli da se dogovore o rješavanju problema u tom preduzeću i izmirivanju zarada zaposlenima, ali očekuju da će pregovori uskoro biti nastavljeni sa pozitivnim ishodom.

Predsjednik Samostalnog sindikata Rudnika boksita Borisav Bojanović, kazao je novinarima nakon sastanka u Ministarstvu ekonomije da su raspravljali o mnogim temama koje se tiču interesa radnika.

“Nijesam video neki pomak u ovim pregovorima, ali se oni moraju nastaviti da bi se tačno znalo šta je u interesu radnika, a šta nije”, rekao je Bojanović.

Predstavnici Samostalnog sindikata su, kako je naveo, predočili ministru ekonomije, Vladimiru Kavariću, njihove probleme koji se tiču neisplaćenih zarada, poručujući da radnici nemaju strpljenja i da je čak najavljen štrajk u srijedu u tunelu Tifran.

Radnicima Boksita duguju se tri plate, dvije zimnice, regres, jubilarne nagrade i tri zarade iz 2010. godine, u vrijeme protesta ispred upravne zgrade preduzeća.

Bojanović je kazao da radnici nemaju ništa protiv ponude vlasnika Neksana Miodraga Davidovića o preuzimanju upravljanja tim preduzećem, ali da postoji problem sa Vladom.

Savjetnik premijera Predrag Stamatović, rekao je da su danas prvi put održani pregovori predstavnika oba reprezentativna sindikata sa članovima Odbora dirketora i Vlade.

„Vlada nema namjeru da u Rudnicima boksita sprovodi bilo kakav program koji ne bude prihvaćen od najvećeg mogućeg broja radnika. To je složen proces i ako nemamo podršku neću reći svih radnika, ali velikog procenta, prosto je nemoguće voditi jedan takav proces“, objasnio je Stamatović.

Za Davidovića su današnji pregovori bili korektni jer se, kako kaže, „krenulo sa mrtve tačke“.

„Precizirali smo uslove pod kojima smo spremni da pričamo o angažmanu u Rudnicima boksita. Ukoliko međutim iz bilo kojeg razloga dođe do minimalnog nezadovljstva mi nijesmo spremni da ulazimo u ovu priču“, poručio je Davidović.

On je objasnio da kompanija Neksan ne ulazi ni u kakvu priču kupovine Rudnika boksita, već da samo želi da pomogne u premošćavanju vremena, kako bi preduzeće moglo da funkcioniše.

Izvor: CdM

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *