Nedjeljni izvještaj: Produktna berza-Novi Sad

Dodajte komentar

Ovonedjeljno trgovanje na novosadskoj Produktnoj berzi obilježila je prva berzanska ponuda pšenice ovogodišnjeg roda i to po cijeni od 21 dinara /0,18 evra/, bez poreza na dodatu vrijednost /PDV/, saopšteno je sa Berze.

Berzanski stručnjaci navode da kupaca za ponuđenu “novu” pšenicu nije bilo, jer niko nije spreman da se izlaže nepotrebnom tržišnom riziku, dok ne završi žetva.

Kukuruz je sa trgovanih 950 tona dominirao u strukturi ukupnog ovonedjeljnog berzanskog prometa. Ta žitarica prodavana je po cijeni od 19 do 19,5 dinara ili oko 0,16 evra po kilogramu, bez uračunatog PDV-a.

Što se tiče pšenice prošlogodišnjeg roda, kojom je trgovano u količini od 660 tona, njena cijena iznosila je 24,96 dinara ili oko 0,22 evra za kilogram.

U strukturi prometa na Berzi učestvovala je i sojina sačma s trgovanih 25 tona uz avansno plaćanje, i to po cijeni od 59,59 dinara ili oko 0,52 evra za kilogram.

Tokom ove nedjelje nije se trgovalo sojom u zrnu, koja svojom nominalnom cijenom dominira u odnosu na ostale proizvode.

Promet na Produktnoj berzi od ponedeljka, 18. juna, do danas iznosio je ukupno 1.660 tona, što je 26,3 odsto više nego prošle nedjelje.

Finansijska vrijednost robnog prometa bila je 39,3 miliona dinara ili oko 344.000 evra, a procenat povećanja u odnosu na prošlu nedjelju gotovo je identičan procentu za povećanje robnog prometa.

Na današnji dan “PRODEKS” bilježi indeksnu vrijednost od 228,12 poena i u padu je u odnosu na vrijednost registrovanu prošlog petka za minimalnih 0,09 indeksnih poena.

Izvor: capital.ba

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *