Španija će i službeno zatražiti pomoć za banke

Dodajte komentar

Ministri finansija 17 članica eurozone danas će se okupiti u Luxembourgu na sastanku na kojem bi Španija i službeno trebala zatražiti pomoć za svoj bankarski sektor. Euroskupina, koju čine ministri finansija eurozone, redovno se sastaje prije svakog sastanka Savjeta za ekonomiju i finansije (ECOFIN), koje se sastaje sjutra. Osim o Španiji, ministri finansija eurozone razgovarat će i o promjenama programa pomoći Grčkoj i mogućoj pomoći Kipru, javlja BBC.

Španija bi trebala izići s konkretnim brojkama o iznosu evropske pomoći koja je potrebna kako bi spasila svoje banke. Euroskupina je prije nekoliko dana izrazila spremnost pomoći španskim bankama u iznosu do 100 milijardi eura.

Osim određivanja iznosa za španske banke, trebat će još odlučiti iz kojeg će fonda taj novac ići – privremenog EFSF-a ili stalnog Evropskog stabilizacijskog mehanizma (ESM), koji bi trebao početi s radom sljedeći mjesec.

Da bi ESM počeo s radom, potrebno je da ga ratificira dovoljan broj država koje pokrivaju 90 posto njegova garantovanog kapitala. Za sada je ESM ratificiralo šest država. Njemačka, na koju otpada najveći dio, trebala bi ga ratificirati 29. juna . Dok ugovor o ESM-u ne stupi na snagu, jedini raspoloživi fond je privremeni ESFS.

banka.hr

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *