Moody's podigao kreditni rejting Turske

Dodajte komentar

Bonitetna agencija “Mudis” podigla je kreditni rejting Turske za jedan stepen, ukazujući na značajan napredak te zemlje u pogledu javnih finansija.

Turska je, takođe smanjila sadašnji deficita tekućeg plaćanja. Rejting Turske je, prema riječima “Mudisa”, povećan na “Ba1″ sa “Ba2″, samo jedan stepen ispod investicionog nivoa, uz pozitivnu prognozu, zbog povećane sposobnosti te zemlje da podnese ekonomske šokove.

U saopštenju “Mudisa” se, takođe, navodi da su male šanse da će “izazovno” ekonomsko okruženje ili usporavanje privrednog rast u toj zemlji imati uticaja na napore Turske radi snižavanja njenog dužničkog tereta.

Mate Juksel, zamjenik direktora investicione banke “TEB Jatrim”, rekao je za državnu novinsku agenciju “Anadolija” da je “Mudisovo” povećanje rejtinga od “izuzetne važnošti”, budući da će se vjerovatno povoljno odraziti na tržišta.

Turski ministar ekonomije Zafer Kaglajan je, međutim, izrazio svoje nezadovoljstvo, rekavši da to nije dovoljno.

“Rejting koji Turska zaslužuje je investicioni rejting”, rekao je on u pisanom saopštenju.

On je ukazao da je Turska, uprkos tome što ima dinamičnu i stabilnu ekonomiju, zadržala isti rejting koji imaju Mađarska, Irska i Gvatemala.

Deficit tekućeg plaćanja Turske u aprilu je bio 69,2 milijarde dolara ili 8,3 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP), što je visok nivo, uprkos tome što je njena ekonomija prošle godine ojačala za 8,5 odsto, odnosno za devet odsto u 2010. godini.

capital.ba

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *