Daka nudi tri plate

Dodajte komentar

U iščekivanju pregovora vlasnika Neksana Miodraga Davidovića Dake sa Vladom o preuzimanju Rudnika boksita, koji bi trebalo da budu nastavljeni najvjerovatnije danas, jedan kompanijski sindikat zahtijeva isplatu šest miliona eura, a drugi što brže pokretanje proizvodnje i zaposlenje za više od 314 radnika.
Na juče održanoj sjednici Sindikalne organizacije Boksita, čiji je predsjednik Ratko Radulović, zaključeno je da će ulazak Neksana ili bilo koje druge firme usloviti isplatom sedam zarada, zimnice, regrese, jubilarne nagrade i povezivanje staža od 1. juna 2009. godine do danas za svih 314 radnika, piše Dan.
Prema njegovim procjenama, za to je potrebno više od šest miliona eura.
“Rudnik je zlato i njegove rezerve, kada bi se pretvorile u novac, iznose 10 milijardi eura, pa nećemo dozvoliti da bilo ko uđe u firmu i krene od nule. Imamo kupce rude, oko 100.000 tona je ranije lagerovano, a mađarski MAL nam duguje 1,2 miliona eura“, rekao je Radulović i ocijenio da mogu samostalno da posluju.
“Sada je očigledno riječ o klasičnoj namještaljki da neko sve to uzme, što nećemo tek tako dozvoliti, već ćemo se boriti svim dozvoljenim sredstvima“, rekao je Radulović, dodajući da traže i uplatu 200.000 eura na račun oba sindikata, jer je to članarina koja je radnicima odbijana od plate, a nije uplaćivana sindikatima.

Jedan od zaključaka tog sindikata, koji će proslijediti Ministarstvu ekonomije, je i da će tražiti da se zadrže svi radnici, a ukoliko bude neophodno da se višku obezbijedi socijalni program prema važećem kolektivnom ugovoru, ili na nivou poslednjeg, koji je u Boksitima sproveden krajem 2010. godine.
Komentarišiću ove zahtjeve Davidović je kazao da su nerealni. Istakao je da je spreman da pomogne da se izmiri dug radnicima, ali da dosta zahtjeva nije njegova obaveza.
“Na posljednjim pregovorima razgovorali smo da se višku radnika obezbijedi socijalni program, a da Neksan isplati tri plate iz ove godine. Jubilarne nagrade i slično iz ranijeg perioda nijesu naša obaveza i oni dobro znaju na koju adresu treba da se obrate. Bili bi strećni da sindikati kažu da nas ne žele, pa da ne pregovarmo ni s njima, ni s Vladom, ni s bankama, pa nska oni od Boksita zarade tih deset milijardi o kojima pričaju“, poručio je Davidović, dodajući da je iznenađen porukama iz sindikata da Neksan želi u Boksite da uđe bez dinara.
U drugom, Samostalnom sindikatu Rudnika, smatraju da treba pregovarati, a njihov osnovni cilj je da se što prije pokrene proizvodnja i uposli najveći broj radnika.
Prema riječima potpredsjednika te radničke organizacije Ratka Bašovića, teško se može kontrolisati naraslo nezadovoljstvo, a svakog časa neko od povjerilaca može pokrenuti stečaj, pošto firma duguje 130 miliona eura.

Izvor: CdM

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *