Mali akcioanri DKP-a istjerani sa Skupštine akcionara Novog duvanskog kombinata

Dodajte komentar

Manjinski akcionari i bivši radnici Duvanskog kombinata Podgorica pozvali su sve akcionare da dođu na protestno okupljanje 2. jula, u 18 časova, u krugu fabrike zbog regulisanja vlasništva nad dionicama, jer su im zvaničnici rekli da je njihov udio propao.

Bivšim radnicima, kako su naveli, nije dozvoljeno da prisustvuju jučerašnjoj Skupštini akcionara Novog duvanskog kombinata, kojoj je predsjedavala izvršna direktorica Dejana Šuškavčević.

Kako su ,,Danu” kazali iz Ministarstva poljoprivrede, na sjednici je izabran novi odbor direktora, u sastavu Branimir Vujačić, Vukica Perović i Vladimir Mugoša, i odlučeno je da se objavi javni poziv za prikupljanje ponuda za izbor izvođača radova za izgradnju fabrike Novog duvanskog kombinata, po sistemu ,,ključ u ruke”.

Kako navode radnici koji su juče došli u „Dan”, Skupštini su prisustvovali premijerov savjetnik Predrag Stamatović, koji je zastupao Vladu, i predstavnik Glavnog grada, koji, kako tvrde, nije imao vremena da im objasni šta će biti sa njihovim akcijama.

– Polovinu plate godinama sam davao za otplatu akcija u DKP-u, a svega deset akcija sam dobio besplatno, kao i ostali zaposleni. To je moja imovina i ne može da propadne – rekao je u ime radnika Radojica Šuković, uz poruku da će se boriti za svoja prava.

S tim stavom su se složili Veselinka Cicmil, Vera Račić, Biserka Makočević i Rajko Brnović, kojima juče nije dozvoljeno da prisustvuju skupštini akcionara.

Smatraju da akcije ne mogu tek tako da ,,propadnu” jer u preduzeću nije uveden klasični stečaj, nego programirani, pa imaju pravo na svoju imovinu. Oni tvrde da u prosjeku posjeduju između šest i devet hiljada akcija nominalne vrijednosti 1,32 eura. Cijena akcija DKP-a na berzi prilikom poslednje trgovine 7. juna ove godine iznosila je četiri centa. Od početka godine prodate su 262 akcije za 12,37 hiljada eura.

– Stečaj u Duvanskom je uveden da bi se pravila nova fabrika, a sve mašine, koje vrijede preko 25 miliona eura, planiraju da presele u novu fabriku – rekao je Šuković.

On ističe da su njihove akcije ugrađene u vrijednost tih mašina.
– Oprema Duvanskog kombinata u stečaju pripala je Vladi, povjeriocu trećeg reda, kao dio stečajne mase, a ona ju je unijela u osnivački kapital Novog duvanskog kombinata – pojasnili su „Danu” iz resornog ministarstva.

– Programirani stečaj je uveden u novembru prošle godine, a plan realizacije je na snazi do 2014. Za to vrijeme riješiće se pitanje starog preduzeća, a sud će odlučiti o daljoj sudbini akcija koje su u vlasništvu radnika – saopštili su iz Ministarstva poljoprivrede, ne precizirajući kakva je sudbina akcija malih akcionara.

Zna se samo da će u vlasničku strukturu Novog duvanskog kombinata ući Glavni grad, i to na osnovu ustupanja placa za gradnju nove fabrike.

Ugovor o prodaji zemljišta i objekata DKP-a zaključen je u junu 2010. sa „Zetagradnjom”, vlasnika Blagote Radovića, za 13,2 miliona, od čega je sa pet miliona isplaćen socijalni program radnicima, a za gradnju nove fabrike ostalo je nešto više od šest miliona. Radović treba da isplati novac u tri rate, zaključno sa avgustom ove godine. Rok da radnici i mehanizacija izađu iz stare fabrike bio je 28. april ove godine, ali je produžen do 1. marta naredne godine.

Na Montenegroberzi se kao emitenti vode i DKP i Novi duvanski kombinat. Najviše akcija u DKP-u, 28,34 odsto, ima Investiciono-razvojni fond, a potom Fond PIO, 18,42, i Zavod za zapošljavanje, 4,34 procenta. Prema podacima Centralne depozitarne agencije, jedini akcionari u Novom duvanskom kombinatu su Vlada, sa 74,56 odsto procenata vlasništva kapitala, i Glavni grad, sa 25,43 odsto. Ukupan broj akcija je 6.816, nominalne vrijednosti jedan euro.

dan.co.me

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *