EPCG: KAP nije zvanično potvrdio da će redovno plaćati struju

Dodajte komentar

Elektroprivreda Crne Gore EPCG je iznenađena informacijom u medijima da je Kombinat aluminijuma Podgorica KAP najavio da će redovno izmirivati obaveze za utrošenu električnu energiju.

“Ta informacija nije zvanično potvrđena našoj kompaniji od strane menadžmenta KAP-a”, saopšteno je iz EPCG-a.

Iz EPCG su ponovili da je zbog duga KAP-a za struju Elektroprivreda suočena sa velikim finansijskim problemom.

“Situacija je krajnje neprihvatljiva, jer je dug već prešao 41 milion eura. Mjesečni računi KAP-a za utrošenu električnu energiju iznose više od pet miliona eura dok su mjesečne uplate te kompanije manje od dva miliona eura“, tvrde iz EPCG.

Ističu da prosječna potrošnja električne energije u KAP-u, posljednjih mjeseci, iznosi 111.000 MWh po prosječnoj cijeni koja se fakturiše KAP-u u iznosu od 37,2 eura po MWh, u skladu sa regulativom. Sa druge strane, EPCG je u istom periodu plaćala uvezenu energiju po prosječnoj cijeni od 61 euro po MWh.
“Dakle, činjenica je da KAP nije u mogućnosti da plaća cijenu električne energije koja je skoro duplo niža od tržišne, a po kojoj EPCG mora da uvozi. Ta razlika u cijeni energije, pored  neplaćanja računa, dodatno kreira  gubitke za Elektroprivredu koji se u krajnjem reflektuju na cijenu elektične energije za građane“, navode iz EPCG-a.

Iz elektroenergetske kompanije poručuju da KAP mora da plati trenutnu potrošnju električne energije inače jedino realno rješenje predstavlja dodatno smanjenje isporuke elektične energije, do nivoa na kojem   je ta kompanija spremna da plati tj. koja održava njegovu trenutnu solventnost.

Dug, i neredovno placanje tekućih faktura za utrošenu energiju, onemogućavaju redovno funkcionisanje “cash flow“-a, što Elektroprivredu dovodi u situaciju otežanog plaćanja obaveza prema poslovnim partnerima, proizvodjačima i trgovcima električnom energijom, kao i zarada zaposlenima u kompaniji.

“Zbog toga nije više prihvatljivo za Elektroprivredu da KAP ne plaća redovno račune za utrošenu električnu energiju, jer u suprotnom naša kompanija rizikuje bankrot, koji bi  onemogućio normalno servisiranje građana i crnogorske privrede“, zaključuju u EPCG.
izvor: CdM

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *