Države BRICS-a će davati više za MMF

Dodajte komentar

Države Bricsa su najavile da će više odvajati za Međunarodni monetarni fond (MMF). Brics se odnosi na Brazil, Rusiju, Indiju, Kinu i Južnu Afriku, pet najbrže rastući svjetskih ekonomija u razvoju.

Ova se najava dogodila u trenutku kada MMF traži način da poboljša svoj finansijski status kako bi spriječila buduće finansijske krize. Zemlje Bricsa su zatražile  i da imaju veću ulogu u Fondu, javlja BBC.

“Ova će sredstva biti uplaćena u očekivanju da će sve reforme dogovorene 2010. u potpunosti i na vrijeme biti provedene, uključujući i promjene u glasačkim pravilima i reformi kvota”, piše u saopštenju koje su zemlje Bricsa objavile prije početka sastanka zemalja G20 u Meksiku.

Nakon što je dao pomoć Grčkoj, strahuje se da će se dužnička kriza u eurozoni pogoršati i proširiti na zemlje poput Španije i Italije, kojima će MMF morati posuditi novac.

Fond prikuplja sredstva kako bi bio spreman za takvu situaciju. Kina, najveća ekonomija Bricsa i druga najveća svijeta, potvrdila je da će dati 43 milijarde dolara. Druge dvije članice Bricsa, Indija i Rusija, rekle su da će povećati svoj doprinos za 10 milijardi dolara.

banka.hr

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *