Svi se spremaju za odlazak Atine?

Dodajte komentar

Uprkos oficijelnom negiranju, Evropska centralna banka, članovi monetarne unije te brojne firme pripremaju se za grčko napuštanje evro-zone.

Mediji prenose da su visoki funkcioneri evro-grupe u proteklih šest sedmica na telefonskim konferencijama razmatrali razne mjere, bez konkretnih odluka.

Razmatrane su, tvrdi se, kontrole kretanja kapitala, privremeno stavljanje van snage Šengenskog sporazuma koji garantuje slobodu kretanja bez graničnih kontrola, kao i ograničavanje količine novca koja se može podići na bankomatima.

Banke bi se morale pobrinuti da imaju dovoljno novca na raspolaganju, smatraju stručnjaci.

Šef bečke “Rajfajzen banke Internešnel” Herbert Stepic kaže da bi u slučaju da Grčka napusti evro došlo do jakih potresa na finansijskim tržištima i do velikih oscilacija na berzama.

Banke ne bi imale povjerenja jedne u druge, a i privatne štediše bi strahovale za svoj novac.

Evropska centralna banka /ECB/ razmišlja o sprečavanju moguće kreditne blokade poput one iz 2008. godine kada je došlo do propasti američke banke “Leman braders”.

ECB je već dva puta poslovnim bankama evro-zone posudila jeftin novac, ukupno oko 1.000 milijardi evra.

Stručnjaci su očekivali da će se to ponovno dogoditi na zadnjoj sjednici Banke 6. juna, ali do toga nije došlo već je zadržana mogućnost djelovanja za slučaj krajnje nužde – prenose agencije.

Firme najviše strahuju od moguće nove kreditne blokade. Preduzeća se boje da bi se uslovi finansiranja mogli pogoršati. Postojeći krediti bi mogli biti smanjeni, a novi ne bi bili odobreni.

Ipak, sve više firmi u eventualnom izlasku Grčke iz evro-zone vide pozitivne efekte.

Za evro-zonu to ne bi imalo većih finansijskih posljedica jer su povjerioci već anticipirali ono što bi moralo biti otpisano – smatra dio finansijskih eksperata, a prenosi Dojče vele.

Za Grčku bi izlazak iz evro-zone značio teško ekonomsko stanje za dugi niz godina, a druge zemlje bi uvidjele da napuštanje evro-zone nije rješenje – tvrde eksperti.

izvor: capital.ba

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *