“Credit agricole” preuzela imovinu grčke podružnice

Dodajte komentar

Francuska banka “Credit agricolel” je preuzela kontrolu nad imovinom svoje grčke podružnice “Emporiki banke” u Albaniji, Bugarskoj i Rumuniji zbog bojazni od mogućeg izlaska Grčke iz zone evra, saopštila je ta grčka banka.

“Ova transakcija unutar grupacije predstavlja posljednji korak u procesu koji je otpočeo 2009. radi jačanja veza između ”Credit agricole” i podružnica ”Emporiki grupe””, navedeno je u saopštenju banke “Emporiki”.

Taj sporazum još treba da odobre centralne banke zemalja koje su obuhvaćene tom transakcijom, prenijela je agencija AFP.

Američki časopis “Volstrit džornal” je u srijedu objavio da “Credit agricole” u okviru jednog scenarija razmatra mogućnost povlačenja iz Grčke i iz banke “Emporiki”, najveće grčke banke u stranom vlasništvu, ili mogućnost integracije sa drugim banakama u slučaju da Grčka izađe iz evrozone.

“Emporiki” je bila izvor velikih gubitaka za “Credit agricole” još otkako je ta francuska banka 2006. kupila grčku banku.

Agencija za kreditne rejtinge “Moody's” je ovog mjeseca snizila kreditni rejting “Emporiki banke” za dva stepena, na samo stepen iznad statusa bankrota.

Još jedna francuska banka, “Sosijete ženeral”, vlasnik je grčke banke “Geniki”, znatno manje od “Emporiki banke”, čiji je rejting takođe snižen za dva stepena.

capital.ba

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *