SNB pozvala “Credit Suisse” da poveća kapital

Dodajte komentar

Narodna banka Švajcarske (SNB) pozvala je banku “Credit Suisse” da poveća kapital tako što će smanjiti dividende ili emitovati akcije radi pribavljanja gotovine kako bi se zaštitila od prijetnje eskalacije krize u evrozoni.

“Credit Suisse” je prošle godine isplatila akcionarima 0,75 švajcarskih franaka po akciji, manje od 1,30 franaka u 2010.

Rivalska banka UBS je, međutim, u 2011. isplatila svoju prvu dividendu od finansijske krize i to od svega 0,10 franaka po akciji, prenijela je agencija Rojters.

Mada je SNB u svom godišnjem izvještaju o finansijskoj stabilnosti švajcarskog bankarskog sektora posebno izdvojila “Credit Suisse”, što je neuobičajeno za centralnu banku, rivalska banka UBS je takođe upozorena da ostane pri svojoj strategiji i ostavlja po strani profit, umjesto da ga koristi za isplatu akcionarima.

Obe banke, prema važećim propisima, posjeduju više kapitala od svojih rivala, ali zaostaju za njima prema međunarodnim propisima Bazel III koji će u potpunosti stupiti na snagu u 2019, ukazano je u izvještaju.

Mada su i “Credit Suisse” i UBS samo umjereno izložene dugu u evrozoni, obje bi se suočile sa “znatnim gubicima” ako bi banke evrozone dalje potonule u krizu, upozorila je SNB.

“Credit Suisse” i UBS su takođe na posmatranju agencije za kreditne rejtinge “Moody's” koja bi mogla da sljedećih sedmica skreše njihove rejtinge za čak tri stepena u okviru preispitivanja rejtinga globalnih banaka. “Moody'”-ov dugoročni kreditni rejting banke UBS je “Aa3″, a “Credit Suisse” je “Aa1″.

Centralna banka je takođe upozorila da potencijalni kolaps švajcarskog tržišta nekretnina predstavlja prijetnju bankama koje su odobrile velike hipotekarne kredite.

capital.ba

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *