Nafta pojeftinila na osmomjesečni minimum

Dodajte komentar

Cijena sirove nafte je jutros na azijskom tržištu skliznula na osmomjesečni minimum pod pritiskom bojazni da spasavanje španskih banaka neće biti dovoljno za suzbijanje dužničke krize u evrozoni.

Nafta za orijentacionu isporuku u julu je u elektronskom poslovanju na Njujorškoj robnoj berzi bila u padu 57 centi i ugovarana je po 82,13 dolara za barel pošto je u jednom trenutku skliznula na 81,07 dolara, na najniži nivo od oktobra.

Taj termin isporuke je sinoć u Njujorku zaključen na 82,70 dolara za barel, 1,40 dolara jeftinije nego u prethodnom poslovanju.

Nafta marke “brent” za isporuku u julu je na londonskoj berzi ICE bila u padu 34 centa, na 97,66 dolara za barel, prenijela je agencija AP.

Cijene sirove nafte su juče zabilježile veliki rast pošto je 17 članica Evropske unije koje koriste evro obećalo da će pozajmiti Španiji 125 milijardi dolara za spasavanje njenih poljuljanih banaka. Pažnja poslenika na tržištu je, međutim, ubrzo bila okrenuta izborima u Grčkoj koji se održavaju ovog vikenda, čiji bi ishod mogao da odredi da li će ta zemlja ostati u zoni evra.

Nafta je pojeftinila oko 24 odsto u odnosu na nivo od 106 dolara početkom prošlog mjeseca pod pritiskom znakova usporavanja ekonomskog rasta u SAD, Kini i Evropi.

Pažnja poslenika će ove sedmice biti usmjerena i na kvartalni sastanak članica Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEK) koji se održava u četvrtak. Pojedine članice tog kartela su nedavno saopštile da OPEK proizvodi previše nafte i da bi ta grupacija mogla da odluči da smanji isporuke kako bi pružila podsticaj cijenama.

capital.ba

TAGOVI: ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *