Cijena električne energije u BiH – najniža u Evropi

Dodajte komentar

Cijena električne energije u BiH najniža je u Evropi, podaci su iz izvještaja agencije EU za statistiku “Eurostat” o cijenama ovog energenta u 32 evropske zemlje.

Izvještaj sadrži podatke o cijenama u periodu juli–decembar 2011. godine za kategorije domaćinstva i industrijske kupce, saopšteno je iz preduzeća “Elektroprivreda BiH”.

Prosječna cijena električne energije za domaćinstva koja snabdijeva ovo preduzeće u drugom polugodištu 2011. godine iznosila je 13,81 feninga po kilovat-času bez poreza, odnosno 16,16 feninga sa porezom.

U 27 zemalja EU prosječna cijena ovog energenta u istom periodu iznosila je 35,93 feninga po kilovat-času.

U izvještaju “Eurostata” navedeno je da najskuplju električnu energiju plaćaju domaćinstva u Danskoj, 58,2 feninga po kilovat-času, potom Njemačke, 49,5 feninga, Kipra 47,2 feninga, Belgije 41,4 feninga po kilovat-času.

Nakon BiH najniže cijene su u Bugarskoj 17,1 fening, Estoniji 20,4 i Rumuniji 21,2 feninga.

Izvještaj “Eurostata” sadrži podatke o cijenama za domaćinstva čija je godišnja potrošnja električne energije između 2.500 i 5.000 kilovat-časova.

Prosječna cijena i za drugu kategoriju – industrijski kupci, takođe je najniža u BiH, dok je najviša u Kipru 41,2 feninga, zatim Malti 35,2 feninga i Italiji 32,6 feninga po kilovat-času.

Izvještajem je obuhvaćena standardna kategorija industrijskih kupaca čija je godišnja potrošnja električne energije između 500 i 2.000 megavat-časova.

Izvještaj “Eurostata” urađen je u skladu sa novom metodologijom za prikupljanje podataka o cijenama električne energije koja je na snazi od juna 2007. godine.

Izvor: capital.ba

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *