Svi sem Srbije bježe od eura

Dodajte komentar

Srbija se, baš kao i njeni građani, za razliku od najvećeg dela Evrope, sve više vezuje za evro. Tako NBS čak 70 odsto svojih rezervi drži u evropskoj valuti.

Sve naše troškove, ali i primanja računamo u evrima. Definitivno nam je evropska valuta zamenila nekadašnju “ljubav” – nemačku marku.

PAD VREDNOSTI DOMAĆE VALUTE
Evro je, opet, počeo da jača. Očito da je, posle nekoliko dana pojačanog priliva evra na devizno tržište, opet došlo do manjka evropske valute. “Verujem da je stanje trenutno takvo da igrači na deviznom tržištu nemaju potrebu da “beže” niti u dinare niti u evre”, tvrdi ekonomista Goran Nikolić.

Ali, u vreme dok svi “beže” iz evra u druge, trenutno sigurnije valute poput dolara ili “švajcarca”, naša država se, za razliku od najvećeg dela evropskih vlada i centralnih banaka, baš kao i naši građani, sve više vezuje za evro. Pa nam, tako, i Narodna banka Srbije čak 70 odsto svojih rezervi drži upravo u evropskoj valuti.

“Kada je reč o valutnoj strukturi deviznih rezervi, najveće je učešće evra sa oko 70 odsto, imajući u vidu da su i obaveze Republike Srbije u najvećoj meri izražene u ovoj valuti. Američki dolar učestvuje u strukturi deviznih rezervi sa oko 20 odsto, dok su ostale valute, britanska funta i kanadski dolar zastupljene u manjim procentima”, kažu u centralnoj banci.

Inače, devizne rezerve NBS iznose 10,39 milijardi evra. U gotovini i depozitima u inostranstvu drži se 1,86 milijardi evra, dok je najveći deo, čak 7,93 milijarde evra u hartijama od vrednosti.

Iznos od 7,93 milijarde evra deviznih rezervi plasiran je u prvoklasne hartije od vrednosti sa najvišim kreditnim rejtingom. Reč je o državnim hartijama najrazvijenijih zemalja – SAD, SR Nemačke, Velike Britanije, Francuske, Kanade, Holandije, Finske i Austrije.

Rezerve se drže i u zapisima koje su emitovale međunarodne finansijske institucije EBRD, EIB i Svetska banka. Ostatak od 1,86 milijardi evra, se nalazi u gotovini, “na štednji” u svetskim bankama.

izvor: b 92.net

TAGOVI: , , ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *