Slovenci vjeruju u euro

Dodajte komentar

Većina Slovenaca uprkos krizi u eurozoni vjeruje u zajedničku evropsku valutu i sigurnost svojih depozita u bankama, pokazalo je ispitivanje koje je u ponedjeljak objavilo ljubljansko “Delo”.

Na pitanje da li zbog događaja u Grčkoj i Španiji razmišljaju o podizanju svog novca iz banaka 71,4 posto odgovorilo ih je negativno, a 26,7 posto potvrdno, u telefonskoj anketi na 450 ispitanika koju je krajem prošle sedmice sproveo, a u ponedjeljak objavio vodeći slovenački dnevni list.

Što se tiče povjerenja štediša u domaće slovenačke banke, 25,4 posto u njih ima povjerenje, a 30,4 posto ne. S druge strane povjerenje Slovenaca u euro kao zajedničku evropsku valutu koju su i sami prihvatili 2007. godine i dalje je prilično visoko, pokazuje ispitivanje. Tako 47 posto ispitanika uprkos krizi u eurozoni vjeruje da su uštede u eurima sigurne, a 17,2 posto ne, dok se ostali nisu izjasnili.

Makroekonomist Jože Mencinger izjavio je za “Delo” da su takvi odgovori ispitanika očekivani. “Povjerenje u slovenački bankarski sektor još uvijek je visoko iako ga narušavaju stalne rasprave o grčkoj dužničkoj krizi i dokapitalizaciji Nove Ljubljanske banke (NLB)”, rekao je Mencinger. On tvrdi da je razumljivo što Slovenci više vjeruju u euro nego u domaće banke, te ne očekuje podizanje ušteda jer se euro uprkos krizi u nekim državama eurozone još uvijek percipira kao jaka valuta.

Uz to, dodaje Mencinger, budući da se radi o zajedničkoj valuti koja se koristi u velikom broju država, smanjena je opasnost da štediše svoje depozite podižu i pretvaraju u neku drugu valutu kako se to događalo kad je Slovenija imala svoju nacionalnu valutu tolar, a dio ljudi štedio u njemačkim markama ili nekoj drugoj valuti koju su držali sigurnijom.

poslovni.hr

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *