Avioprevoznici u minusu 1,1 mlrd. $

Dodajte komentar

Međunarodno udruženje avioprevoznika (IATA) je upozorilo da će profit avioindustrije u ovoj godini biti više nego prepolovljen.

Pad je posljedica vrtoglavog rasta cijena sirove nafte i dužničke krize u evrozoni, navodeći da će evropski avioprevoznici pretrpjeti gubitak od 1,1 milijardi dolara.

Šef IATA Toni Tajler je, takođe, spomenuo kontroverznu taksu na emisiju ugljendioksida (CO2) u aviosaobraćaju koju je uvela Evropska unija, nazivajući ga “preprekom za ostvarivanje pravog napretka”.

On je rekao da “2012. predstavlja izazovnu godinu. Očekujemo prihode od 631 milijardu dolara, ali profit od samo tri milijarde dolara, u poređenju sa profitom od 7,9 milijardi iz 2011″.

Tajler je za “anemičnu profitabilnost avioindustrije” okrivio visoke cijene nafte, dodajući da “najveću opasnost u ovom trenutku predstavlja kriza u evrozoni, koja bi ukoliko preraste u krizu bankarskog sektora, mogla izazvati recesiju na čitavom kontinetu, povlačeći nadole ostatak svijeta i naše profite”.

IATA u saopštenju navodi da je snizila prognoze za evropske avioprevoznike u 2012, predviđajući njihove gubitke od 1,1 milijardu dolara u poređenju sa prethodnom prognozom od 600 miliona dolara gubitaka.

capital.ba

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *