Kina gradi 70 novih aerodroma

Dodajte komentar

Kina će u naredne tri godine izgraditi 70 novih aerodroma, u okviru ambicioznih planova širenja poslovanja u aviosaobraćaju.

Šef Kineske uprave za civilni aviosaobraćaj (CAAC) Li Đesjeng je, takođe, naglasio da će avioprevoznici kupovati u prosjeku više od 300 aviona godišnje u periodu od 2011-2015.

“Kina planira da u narednih nekoliko godina izgradi 70 novih aerodroma i proširi oko 100 već postojećih”, rekao je on.
Đesjeng je dodao da će broj aerodroma do kraja 2015. dostići više od 230, i da će kineski avioprevoznici do tada raspolagati sa oko 4.700 aviona.

Odluka o preduzimanju snažnih akcija uslijedila je nakon što je generalni direktor IATA Toni Tajler upozorio da bi ovogodišnji profit u oblasti globalne avio industrije mogao biti prepolovljen zbog viših cijena nafte i dužničke krize.

Očekuje se da će avionska industrija u azijsko-pacifičkom regionu u 2012. ostvariti profit od dvije milijarde dolara, prema podacima IATA, ali to međutim i dalje predstavlja polovinu u odnosu na profit tog regiona iz 2011.

Takav pad profita je u najvećoj mjeri posljedica usporavanja indijske i kineske ekonomije.

Rast u Kini, drugoj najvećoj ekonomiji svijeta, usporio je na 8,1 odsto u prvom kvartalu 2012, što je njen najsporiji tempo za posljednje tri godine.

izvor: capital.ba

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *