NBS pustila u opticaj kovani novac sa novim izgledom

Dodajte komentar

Narodna banka Srbije (NBS) pustila je danas u opticaj kovani novac od jedan i dva dinara, izrađen od čeličnog jezgra, kao i kovani novac od pet, 10 i 20 dinara, izrađen od legure bakra, cinka i nikla.

Kovani novac od jedan, dva, pet i 10 dinara na licu ima oznaku godine kovanja “2012″, dok je na naličju izmijenjen Veliki grb Republike Srbije.

Izmjena grba je u skladu sa Uredbom o utvrđivanju izvornika Velikog i Malog grba, izvornika zastave i notnog zapisa himne Republike Srbije.

Kovani novac od 20 dinara ima oznaku godine kovanja “2012″ ali i značajno izmijenjena obilježja, a na licu tog novca nalazi se lik Mihajla Pupina.

Kovani novac od jedan, dva, pet, 10 i 20 dinara prvenstveno će služiti za zadovoljavanje redovnih godišnjih potreba gotovinskog platnog prometa.

Izdavanjem kovanog novca apoena od 20 dinara, pored navedene namjene, NBS nastavlja tradiciju da na kovanom novcu te vrijednosti budu zastupljene znamenite ličnosti iz oblasti nauke, kulture, istorije, politike, sporta i drugih događaja koji su od značaja za Srbiju ili su od opšteg značaja.

capital.ba

TAGOVI: , ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *