“Škoda” otpušta 600 ljudi

Dodajte komentar

Fabrika “Škoda auto” u Kvasinama na sjeverozapadu Češke ukinuće 18-smjensku radnu nedjelju i otpustiće oko 600 radnika, objavili su lokalni mediji.

Firma će u subotu ukinuti rad tim danom, koji je uvela u septembru prošle godine kako bi zadovoljila povećanu tražnju modela “jeti” (Yeti) i “superb”.

Za januar 2013. “Škoda” priprema preseljenje montaže modela “rumster” (Roomster) iz mjesta Vrhlabi nazad u Kvasine. Fabrika u Kvasinama zapošljava oko 5.000 ljudi.

Prilikom uvođenja dodatne tri smjene subotom, fabrika je primila više od 900 radnika preko agencija, a sada će dio njih otpustiti. Povratak na 15 smjena nedjeljno, od ponedjeljka do petka, uslovila je smanjena tražnja automobila. Vraćanje na prvobitni sistem rada su tražili i sindikati, koji kažu da smanjenje broja zaposlenih neće obuhvatiti stalne radnike.

Prema portparolu “Škode” Jozefu Balažu, razlozi za ukidanje 18- smjenskog rada su, osim situacije na tržištu, planirani razvoj pojedinih fabrika, obuka zaposlenih i novi proizvodi.

“Prelazak na 15-smjenski rad omogućiće fabrici u Kvasinama da se pažljivo pripremi za preseljenje montaže modela “rumster” iz fabrike u Vrhlabi, planirano za januar”, objasnio je Balaž.

“Rumster” je počeo da se proizvodi u Kvasinama 2006. godine, a od početka 2011. se sklapa u Vrhlabi. Fabrika u tom mjestu će se specijalizovati samo za proizvodnju mjenjača.

capital.ba

TAGOVI: ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *