Rusi tranzit gasa platili unaprijed

Dodajte komentar

Ruski Gasprom i ukrajinska kompanija Naftogas potpisale su sporazum o avansu vrednom dve milijarde dolara za tranzit gasa preko ukrajinske teritorije.

Ovaj sporazum je od principijelnog značaja kako bi se u ukrajinska podzemnja skladišta upumpala neophodna količina gasa potrebna za podmirivanje potrošnje za jesen-zimu 2012-2013. godine”, izjavio je izvršni direktor ruskog holdinga Aleksej Miler.

Ranije je Gasprom upozoravao da nizak tempo punjenja ukrajinskih spremišta ugrožava stabilnan tranzit gasa ove zime.

U prethodnoj zimskoj sezoni 2011-2012. godine evropski potrošači su upzoravali da ne dobijaju ugovorene količine gasa. Pad tranzita za Evropu preko ukrajinske teritorije. Nafotgas je objašnajvao manjim isporukama Gasrpoma, dok je ruski holding optuživao Ukrajinu da nedozvoljeno uzima gas za svoje potrebe.

Miler je istakao da je potpisivanje sporazuma o avansnom plaćanju tranzita dobra vest za evropske partnere, potrošače ruskog gasa, s obzirom na to da puna ukrajinska spremišta garantuju tranzit ruskog gasa.

“Ukrajina je dobila neophodna finansijska obrtna sredstva za uspešno upumpavanje gasa“, istakao je čelnik Gasproma, prenosi agencija RIA Novosti.

Prema podacima kompanije Ukrtransgas aktivni kapaciteti ukrajinskih podzemnih skladišta su na nivou od 32 milijarde kubnih metara, a za pouzdano snabdevanje gasom lokalnih potrošača, koristi se oko 15 milijardi kubnih metara.

Ukrajina planira da u tekućoj sezoni u podzemna spremišta upumpa samo količine neophodne za domaću potrošnju. Predstavnici Ukrtransgasa su ranije izjavili da je Ukrajina u tekućoj sezoni spremna da ponudi do 15 milijardi kubnih metara slobodnih kapaciteta podzemnih skladišta stranim kompanijama koje bi tu skladištili svoje količine.

izvor: b 92.net

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *