Kavarić: Moguće gašenje KAP-a preko stečaja

Dodajte komentar

Poslanici u Skupštini završili su danas prvi dio rasprave o realizaciji parlamentarnih zaključaka usvojenih povodom odluke o preuzimanju duga Kombinata aluminijuma KAP, koju su obilježile ocjene opozicije da Vlada nije uradila ništa po tom pitanju.

Ministar ekonomije Vladimir Kavarić je kazao da su potrebne nove investicije u Glinicu, Preradu i Boksite i da svaka odluka koja se tiče budućnosti KAP-a ima rizike.

On je saopštio da bi stečaj mogao da se desi nezavisno od Vlade i Skupštine i da ga pokreću povjerioci.

“Sada postoji oko 600 sporova i postoji realna mogućnost da se KAP ugasi preko stečaja i ne upali nikada više, a u tom slučaju sve garancije tog dana padaju”, rekao je Kavarić.

Kavarić smatra da bi potencijalni novi investitor mogao da uloži u Preradu i Glinicu, jer sadašnji, kako je rekao, “definitivno neće”.

Poslanik Nove srpske demokratije Nova Strahinja Bulajić nije se složio sa stavom Kavarića da je ključno raskinuti ugovor sa ruskim vlasnikom, već smatra da je trebalo da saopšti šta je prethodilo jednom takvom scenariju.

“Teško je razumljivo i zašto je Vlada preuzela tolike obaveze kada je u pitanju davanje garancija. Neće biti da su samo Rusi krivi”, poručio je Bulajić i dodao da su ugovorom predviđeni “simbolični” penali za Centralno-evropsku aluminijumsku kompaniju CEAC.

Iz Pokreta za promjene PzP su ocijenili da je sudbina KAP-a i Elektroprivrede EPCG, sudbina Crne Gore.Poslanik te partije Branko Radulović, kazao je da bi zatvaranje KAP-a moglo mnogo da košta, uz devastirana rudna nalazišta.

“KAP danas je sramota svih nas i mene kao univerzitetskog profesora”, poručio je Radulović.

Damir Šehović iz Socijaldemokratske partije SDP rekao je da je rasprava od prije tri mjeseca, kada je Skupština usvojila zaključke, pokazala kakve je štetne posljedice izazvao neoprezan odabir partnera 2005. godine.Radulović tvrdi da KAP može biti moderna kompanija, ekološki sanirana, koja kao takva može da vrati sve dugove, ali je za to, kako kaže, potrebna politička volja.

“SDP neće podržati nikakav nastavak saradnje sa CEAC-om, jer je to suprotno zaključcima, dok vlasniku KAP služi kao cjevčica za isisavanje novca”, objasnio je Šehović.

U Socijalističkoj narodnoj partiji SNP smatraju da Vlada zbog lošeg upravljanja nije smjela ili nije mogla da uradi ništa na realizaciji zaključaka Skupštine.

Aleksandar Damjanović iz SNP-a, smatra da današnja rasprava u parlamentu neće riješiti probleme KAP-a. On je dodao i da je dug KAP-a prema EPCG, od oko 40 miliona eura, jedini dug koji SNP priznaje.

Zoran Vukčević i Zoran Jelić iz DPS-a ocijenili su da bi pored Kavarića, danas u Skupštini trebalo da prisustvuju i potpredsjednik Vlade za ekonomsku politiku, Vujica Lazović, kao i ministar finansija, Milorad Katnić, kako bi rasprava bila kvalitetnija.

“Veoma je važno riješiti snabdijevanje KAP-a strujom, smanjiti troškove proizvodnje i tražiti rješenje za obezbijeđivanje novih investitora”, rekao je Vukčević.

Poslanici će sjutra u 11 sati nastaviti raspravu, a trebalo bi i da se izjasne o realizaciji zaključaka.

CdM.me

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *