Banke u Republici Srpskoj u plusu

Dodajte komentar

Banke u Republici Srpskoj u prvom kvartalu ove godine ostvarile su 16,2 miliona KM dobiti, što je za 38 odsto više u odnosu na isti period prošle godine, pokazuju podaci Agencije za bankarstvo RS.

Prema podacima Agencije, sa gubitkom je u prva tri mjeseca 2012. godine poslovala jedna banka koja je imala minus od 400.000 KM, dok je preostalih devet banaka ostvarilo dobit od 16,6 miliona maraka.

– Ukupni prihodi banaka na kraju marta iznosili su 111,1 miliona maraka sa stopom rasta od šest odsto u odnosu na isti period prošle godine. Ukupni rashodi iznose 93,5 miliona KM sa stopom rasta od dva odsto – istakli su u Agenciji.

U Agenciji kažu da je bankarski sektor Republike Srpske i dalje pod uticajem ekonomske krize koji je izražen kroz usporeniji rast kreditnih plasmana i depozita. Osim toga, dodaju, veći su troškovi za pokriće kreditnih gubitaka što još uvijek predstavlja ograničavajući faktor za brži rast bankarskog sektora.
Banke su nastavile i praksu restriktivnijeg i opreznijeg odobravanja kredita, a posebna pažnja usmjerena je na očuvanje likvidnosti.

– Iako je usporen rast depozita u bankarskom sektoru, nivo depozita pokazuje da je zadržano povjerenje u banke privrednih subjekata, a prije svega građana, što se potvrđuje kroz kontinuirani rast štednje građana – ističu u Agenciji i dodaju da je bankarski sektor RS likvidan i sposoban da sve obaveze izvršava u roku dospijeća.

– Sve banke su ispunjavale propisane uslove za održavanje likvidnosti – naglasili su u Agenciji.

Predsjednik Sekcije za bankarstvo u Udruženju ekonomista RS SWOT Marko Đogo kaže da su podaci Agencije donekle i iznenađujući s obzirom na visok nivo problematičnih i nenaplativih kredita. On ističe da banke ne stoje baš toliko dobro koliko to ovi podaci pokazuju.

– Značajan dio kredita se naplaćuje od žiranata ili aktiviranjem hipoteka, i to je jedan od načina koji bankama omogućava pozitivno poslovanje. Ako kriza potraje još koju godinu, banke će to i te kako osjetiti i sve akumulirane nenaplative kredite će morati da isknjiže preko dobiti i kapitala. Ipak, treba se nadati da do toga neće doći – kazao je Đogo.

Naglasio je da broj aktiviranih hipoteka još nije dramatičan, ali da je on nekoliko puta veći nego u vremenu prije krize, kada je to bila rijetka praksa.
– To je uglavnom još uvijek usmjereno ka preduzećima i njihovim kolateralima, a manje ka stanovništvu, što je dobro. Međutim, ako se nastavi pad privrednih aktivnosti, pitanje je šta će se u idućem periodu dešavati i u bankarstvu – dodao je Đogo.

Svjetska banka
U posljednjem izvještaju Svjetske banke o ekonomskom stanju u zemljama Jugoistočne Evrope navodi se da su loši krediti i dalje značajno povišeni, i da u prosjeku iznose 14 odsto.

– Poslije skoka na početku krize, loši krediti su se stabilizovali na povišenom nivou, a posebno su visoki u Srbiji i Albaniji – ističe se u izvještaju i dodaje da je rast kredita pozitivan u većem dijelu regiona, ali da su stope rasta značajno ispod nivoa od prije krize.

Glas Srpske

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *