Njemačke banke spremne na svaki scenario u Grčkoj

Dodajte komentar

Njemačke banke “spremne su za svaki mogući scenario” u vezi Grčke, a njihova izloženost krizi u toj zemlji je “ograničena”, saopštila je danas njemačka Federalna uprava za finansijski nadzor (BaFin).

“Znamo do kog nivoa su njemačke banke investirale u obveznice perifernih zemalja evrozone”, izjavila je predsjednica BaFin-a Elke Kenig na redovnoj konferenciji za štampu u Bonu, a prenijela agencija AFP.

“Neću da spekulišem o budućoj finansijskoj politici u Grčkoj, ali sam sigurna da su njemačke finansijske institucije spremne na svaki mogući scenario”, navela je Kenig.

“U svakom slučaju, njihova izloženost Grčkoj je ograničena”, insistirala je ona.

Po pitanju Portugala i Španije, Kenig je navela da može da garantuje da “mi i Bundesbanka pažljivo pratimo situaciju. Ona nije uporediva sa Grčkom. Španija trenutno trpi veoma specifične posljedice pucanja balona nekretnina, a ne strukturnu prezaduženost”, poručila je predsjednica BaFin-a.

Za osiguravajuće kuće, koje su ostale relativno nepovređene u trenutnoj finansijskoj krizi, dugoročna dužnička kriza “ne predstavlja šetnju po parku”, navela je ona.

Osiguravajuća društva, pogotovo ona koja se bave životnim osiguranjem, teško su pogođena veoma niskim kamatnim stopama, zbog kojih im je teško da ispune dugoročne garancije date klijentima.

Osiguravajuće kuće i penzioni fondovi tradicionalno ulažu u njemačke desetogodišnje obveznice, čiji su prinosi pali na istorijske minimume, zbog statusa sigurnog utočišta koje Njemačka ima u vrijeme dužničke krize u Evropi.

capital.ba

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *