Uvoznog mesa, voća i povrća u Crnoj Gori devet puta više od domaćeg

Dodajte komentar
U prva četiri mjeseci ove godine, prema podacima Monstata, od domaćih poljoprivrednih proizvođača kupljeno je ili organizovano otkupljeno stoke, voća i povrća, živine, jaja, ribe, mlijeka i mliječnih proizvoda u iznosu od 5,2 miliona eura, dok je za uvoz tih proizvoda u istom periodu potrošeno 46 miliona eura.
Samo razlika od 41 milion eura u vrijednosti osnovnih poljoprivrednih proizvoda za ova četiri mjeseca je duplo veća od cijelog agrobudžeta za ovu godinu koji je Vlada nedavno usvojila.Žive stoke na domaćem tržištu od poljoprivrednika kupljeno je u vrijednosti 2,54 miliona eura, dok je uvoz žive stoke, sirovog mesa i drugih klaničnih proizvoda, ne računajući proizvode mesoprerade, iznosio 26,4 miliona eura. Izvoz sirovog mesa u istom periodu iznosio je svega milion eura.

Domaći proizvođači su u ovom periodu prodali povrća za svega 121 hiljadu eura, dok je uvoz povrća iznosio 2,75 miliona euro, odnosno od ukupno prometovanog povrća manje od pet odsto je bilo domaćeg porijekla.

Domaći poljoprivrednici su u istom periodu prodali voća za 123 hiljade, dok je uvoz iznosio 3,6 miliona. Odnosno domaće voće je u ukupnoj prodaji bilo zastupljeno sa svega 3,3 odsto.

Izvozi povrća i voća u istom periodu bili su simbolični. Povrća je izvezeno za 60 hiljada, a voća za 2,2 hiljade eura.

Izvor: SEEbiz

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *