Monti: Euroobveznice alat u borbi protiv krize

Dodajte komentar

Italijanski premijer Mario Monti vjeruje da će evroobveznice postati realnost kao alat u borbi protiv krize u evrozoni.

„Vjerujem da ćemo imati evroobveznice u nekom obliku, zato što se naša Evropska unija sve više ujedinjuje“, rekao je Monti grčkom listu „To vima“, ali je upozorio da te hartije od vrijednosti neće biti „dozvola za trošenje“ ili alternativa za smanjenje dugova.

Njemački ministar spoljenih poslova Gvido Vestervele rekao je za isti list da se Njemačka i dalje protivi ideji izdavanja evropskih obveznica i ocijenio da bi one „povećale dugove i umanjile konkurentnost“.

Evropske hartije od vrijednosti omogućile bi zemljama poput Grčke da pozajme novac po značajno manjim kamatama nego što je to sada slučaj. Među zvaničnicima koji podržavaju ovu ideju je i francuski predsjednik Fransoa Oland.

Njemačka kancelarka Angela Merkel protivi se toj ideji, jer smatra da bi evroobveznice smanjile pritisak na vlade da preduzimaju mjere za uravnoteženje budžeta, kao i da bi to povećalo troškove Njemačke prilikom pozajmljivanja novca na finansijskim tržištima.

Monti je izrazio uvjerenje da Grčka neće napustiti evrozonu ni poslije izbora 17. juna, za koje investitori strahuju da će rezultovati scenarijom u kojem bi se finansijski kolaps prenio na Italiju, Španiju i ostale prezadužene zemlje.

Italijanski premijer je naglasio da Atina „mora da nastavi i intenzivira rad na stvaranju snažne ekonomije“.

Ukoliko Grčka prestane da primjenjuje mjere štednje na koje se obavezala u zamjenu za dobijanje finansijske pomoći, dotok sredstava iz inostranstva biće obustavljen i zemlja će ubrzo postati nesolventna i moraće da napusti evrozonu.

Vestervele je rekao da želi da Grčka ostane u evrozoni, izrazio uvjerenje da će grčki glasači „donijueti pravu odluku“ na izborima i naglasio da uslovi pod kojima Grčka dobija pomoć „moraju da se poštuju“.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *