Šest razloga da Španija izađe iz eurozone prije Grčke

Dodajte komentar

Španija mnogo manje od Grčke strahuje da će ostati bez zajedničke valute, ali ni Evropska unija nema novca da “kupi” njenu ekonomiju zapalu u probleme.

Za razliku od većine analitičara Metju Lin iz engleske konsultantske kompanije “Strategy Economics” je uvjeren da Španija ima veće šanse za izlazak iz zone evra od Grčke i navodi šest razloga za takav razvoj događaja.

Španija je, kao prvo, prevelika ekonomija da bi mogle da je spasu Evropska unija (EU) i Međunarodni monetarni fond (MMF), dok ekonomiju Grčke, koja “košta” svega 230 milijardi evra, Evropljani mogu dugo da pomažu.

EU i MMF jednostavno nemaju tu količinu novca potrebnu za spas Španije, objavljeno je na internet portalu “Finmarket.ru”.

Drugi razlog za brzi izlazak Španije iz evrozone Lin vidi u tome što su njeni stanovnici umorni od programa štednje.

Još prije godinu dana pokret “Revolt” počeo je sa sjedećim protestima u velikim gradovima.

Španija, kao treće, ima realnu ekonomiju.

Grke zabrinjava njihova budućnost izvan evrozone, jer u suštini oni ništa ne proizvode, napominje Lin, dodajući da je Španija uspješna ekonomija sa razvijenom industrijom.

Izvoz u ukupnom domaćem proizvodu (BDP) Španije učestvuje sa 26 odsto, što se može uporediti sa Velikom Britanijom, Francuskom i Italijom.

Četvrti razlog je činjenica da je Španija politički nezavisna.

Mnoge zemlje ostaju u zoni evra više zbog političkih nego ekonomskih razloga.

Tako Grčka, u slučaju da napusti zonu evra, strahuje da će postati sfera uticaja Turske, Litvaniji je evro potreban kako bi se udaljila od Rusije, a za Irsku je to pitanje ekonomske nezavisnosti od Velike Britanije.

Za Nijemce, evrozona je raskid sa prošlošću, dok za Španiju evro ne predstavlja nikakav simbol.

Španiji su, kao peto, otvorene perspektive.

Španska ekonomija djelimično zavisi od Evrope, ali u istoj mjeri budućnost njenog razvoja se vezuje za Latinsku Ameriku, čije su zemlje u usponu.

Ne bi trebalo zaboraviti ni ogromno latinoameričko tržište u SAD.

Španski biznis je više dio svjetske, nego čisto evropske ekonomije.

Španija nema razloga da se vezuje za propali projekat, ako ima toliko drugih mogućnosti, primjetio je Lin.

I na kraju, povlačenje iz valutne unije više nije tabu tema, pa je izlazak Španije iz zone evra već počeo da se razmatra.

Po Linu, niz španskih ekonomista je ubjeđen da je problem njihove zemlje u evru, i da bi je povratak na pezetu izvukao iz krize.

Izvor: capital.ba

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *