Granice koje šef ne smije da pređe

Dodajte komentar

Postoji najmanje pet scenarija koji predstavljaju granicu između profesionalnosti i neprihvatljivog ponašanja.

Ako je vaš šef učinio jednu ili više stvari sa ovog popisa, vrijeme je da progovorite i zauzmete se za sebe.

1. Šef se osvrnuo na vašu platu pred drugim zaposlenima

Vaša plata je privatan i povjerljiv podatak i ostali zaposleni ne moraju da znaju koliko ste plaćeni. Bez obzira kaže li ‘ja vas ne plaćam dovoljno’ ili ‘ja vas previše plaćam’, riječ je o komentarima koji mogu da dovedu do nezadovoljstva među kolegama.

2. Šef vas je ukorio pred kolegama

To je oblik zlostavljanja i nasilja koji nikada nije prihvatljiv čak i ako je ukor potreban. Iako ste možda napravili grešku koja zaslužuje da se o njoj raspravi, dobar šef će to odraditi sa vama u četiri oka.

3. Ima nerazumna očekivanja

Ovo je klizavo područje, jer nije uvijek lako nedvosmisleno utvrditi jesu li šefova očekivanja bila nepravedna ili nerealna.

4. Dijeli sa vama previše privatnih podataka

Vi ste radnik, a ne terapeut i šef ne bi trebalo da dijeli sa vama privatne probleme ili detalje o svom životu, čak i ako se smatrate prijateljima. Ako vam razgovor redovno kreće u tom smijeru, budite kratki u svojim odgovorima, a zatim promijenite temu razgovora i vratite se poslu.

5. Ima neprimjerene primjedbe

Svaki komentar šefa zbog kojeg ste se zacrveneli, trepnuli ili zgrozili upravo je onaj koji nije trebalo da izgovori. To uključuje viceve, šaljive emailove ili komentare o vašem fizičkom izgledu, prenose agencije.

Izvor: capital.ba

TAGOVI: , ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *