Slovenija izašla iz recesije, rast 0,2 odsto

Dodajte komentar

Slovenija je u prvom ovogodišnjem kvartalu izašla iz recesije, budući da je njen sezonski prilagođen bruto domaći proizvod (BDP) ojačao za 0,2 odsto u odnosu na posljednji kvartal 2011, pokazali su danas objavljeni podaci nacionalnog zavoda za statistiku.

Podaci su takođe pokazali da je sezonski neprilagođen BDP Slovenije u periodu januar-mart potonuo za 0,2 odsto u odnosu na prethodno tromjesečje, navedeno je u saopštenju, a prenosi agencija AFP.

Slovenija se od početka 2011, prema revidiranim podacima zavoda za statistiku, nalazila u recesiji, koja se definiše kao dva uzastopna kvartala negativnog privrednog rasta.

BDP Slovenije je u posljednjem kvartalu 2011. oslabio 0,6 odsto, čime je udvotručen pad od 0,3 odsto iz perioda jul-septembar.

Zavod za statistiku je, takođe, objavio podatke o godišnjoj stopi inflacije, koja je u maju usporila na 2,4 odsto sa aprilskih 2,6 odsto.

Prema harmonizovanom indeksu potrošačkih cijena (HICP), koji kao mjerilo inflacije koristi Evropska centralna banka (ECB), godišnja stopa inflacije je u maju usporila na 2,4 odsto sa aprilskih 2,9 odsto.

Izvor: capital.ba

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *