Svjetska banka: Hrvatska je u dubokoj recesiji

Dodajte komentar

Hrvatska je trenutno u vrlo dubokoj recesiji, no ulazak u Evropsku uniju znatno će joj povećati mogućnosti za primanje finansijske podrške i privlačenje investicija, ocijenio je direktor Svjetske banke za centralnu Evropu i baltičke zemlje Peter Harrold.

U Svjetskoj banci malo su iznenađeni dubinom pada hrvatske industrijske proizvodnje, u prvom kvartalu za 9,4 posto, ali nisu iznenađeni samim padom, prenosi HRT.

U normalnim okolnostima idući kvartal trebao bi donijeti oporavak ekonomije. Predstavnik Svjetske banke izbjegao je direktno ocijeniti dosadašnju ekonomsku politiku rekavši da su Vladine namjere očito dobre jer želi smanjiti deficit i preusmjeriti potrošnju, podstaknuti rast i zapošljavanje te pokrenuti investiranje.

Ipak u procesima reforme i prilagođavanja fiskalnog deficita događaju se i neugodne stvari – razne vrste troškova se režu kao i neke povlastice, porezi se moraju prilagoditi potrebama i pogođeni su interesi brojnih skupina.

Nadamo se da ćemo od Vlade do kraja godine vidjeti odlučnu akciju i na drugim područjima kao što su strukturne reforme, uvođenje fleksibilnosti na tržište rada ili promjene u poreskom sistemu koje će poresko opterećenje s rada prebaciti na imovinu, istakao je predstavnik Svjetske banke.

banka.hr

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *