Stanovi u Srbiji sve jeftiniji

Dodajte komentar

Cijene stanova u Srbiji sve su niže, ali je i kupaca sve manje. Glavni krivci su ekonomska kriza, niska kupovna moć stanovništva i skupi stambeni krediti.

Ako želite stan velike kvadrature, a pri tom još imate novca, onda je sada prava prilika za kupovinu. Možete ga dobiti po znatno povoljnojoj cijeni nego prije godinu dana, kažu u agencijama za nekretnine.

Katarina Lazarević, agencija za nekretnine Alka, kaže da je “bilo nepojmljivo da stan ‘salonac’ kod Tašmajdana košta 1.600 evra po kvadratu i da ne može da se proda pet mjeseci, ali to se sada desilo”.

“Cijene su značajno opale u Beogradu na nekim lokacijama kao i u Medakoviću, Mirijevu, na Karaburmi. Od nekadašnjih 1.300 evra, kvadrat se sada plaća i ispod hiljadu evra”, navodi ona.

Cijene jesu niže, jer je potreba za stanovima velika, ali je kupaca sve manje, zbog opadanja njihove platežne moći. Najtraženiji su stanovi površine do 50 kvadrata, kojih je sve više na tržištu.

Situacija je nešto bolja u Kragujevcu, gdje je, prema riječima agenata za prodaju nekretnina, prodaja od jeseni u blagom porastu. Ipak, napominju da je u novoizgrađenom naselju Smolvil, za godinu dana prodato svega 20 odsto stanova.

Miroslav Brković iz tamošnje agencije “Brković” kaže je cijena novogradnje u prosjeku maksimalno 1.100 evra.
Mnogi razloge za slabiju prodaju nekretnina vide i u skupim kreditima. U bankama su potvrdili da je interesovanje za stambene kredite znatno opalo. Bankari ne očekuju smanjenje kamatnih stopa i ukazuju da su stambeni krediti u Srbiji povoljniji nego u regionu, ali da su od onih vezanih za stranu valutu za građane privlačniji krediti koje subvencioniše država.

Izvor: capital.ba

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *