Njemačka se spasila sankcija EU

Dodajte komentar

Evropska komisija je predložila da se Nemačka i Bugarska skinu sa liste zemalja kojima preti opasnost od uvođenja sankcija.

Predlog je upućen nakon što su te zemlje uspele da smanje svoje deficite ispod granice Evropske unije od tri odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP).

U saopštenju Komisije se navodi da akcije koje su pokrenute protiv ove dve zemlje zbog prekomernog deficita sada mogu biti ukinute nakon što je Nemačka u 2011. smanjila svoj deficit na jedan odsto, a Bugarska na 2,1 odsto, što je daleko ispod cilja EU.

Komisija je zaključila da je postignuto snižavanje prekomernog deficita ovih zemalja”, navedeno je u saopštenju ovog izvršnog tela EU.

Evropska komisija predviđa da će nemački deficit u 2012. pasti na 0,9 odsto, odnosno na 0,7 odsto u 2013, dok će bugarski deficit biti smanjen na 1,9 odsto, a u narednoj godini na 1,7 odsto.

Ukoliko krajem juna lideri EU usvoje ovu preporuku, postupak zbog prekomernog deficita biće nastavljen nad još 21 od 27 članica EU, uključujući Francusku, Italiju, Španiju i Veliku Britaniju.

Estonija, Finska, Luksemburg i Švedska su jedine preostale članice koje su izbegle kazne zbog prekomernog deficita.

EU je prošle godine poostrila svoja pravila o visini javnog duga i deficita, čime joj je olakšano uvođenje sankcija vladama koje stalno ne uspevaju da obuzdaju potrošnju.

izvor: b92.net

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *