Oštrije kaznene mjere doprinose boljoj poreskoj disciplini

Dodajte komentar

U Ministarstvu finansija održan je četvrti sastanak Koordinacionog tima za praćenje realizacije mjera za suzbijanje sive ekonomije, kojim je predsjedavala pomoćnik ministra finansija Biljana Šćekić.

Na sastanku su analizirane do sada preduzete mjere i njihovi efekti, odnosno konkretni rezultati postignuti u borbi protiv sive ekonomije.

Konstatovano je da su, tokom aprila i maja, intenzivirane inspekcijske kontrole, kao i zajedničke kontrole inspekcijskih službi Uprave carina, Poreske uprave, Uprave policije, Tržišne i Turističke inspekcije. Sprovedeno je oko 2.500 inspekcijskih kontrola, tokom kojih je zaplijenjena roba u vrijednosti  od oko 140.000 eura. Poreska uprava je, tokom maja, izrekla kaznu „zatvaranje objekta“ za 7 objekata, a Turistička inspekcija, tokom maja i aprila, za 18 objekata.

Za vrijeme prvomajskih praznika, u odnosu na prošlogodišnje, podnešen je dvostruko veći broj prekršajnih prijava u oblasti rada na crno. U istom periodu, pojačana je carinska kontrola i u toku je realizacija uvođenja video signala na graničnim prelazima.

Zajednički je konstatovano da je neophodno intenzivirati mjere interne kontrole i revizije.

Na sastanku je dogovoreno da će se u narednom periodu sprovoditi još oštrije kaznene mjere, i to u oblasti izdavanja fiskalnih računa, rada na crno i neregistrovanog poslovanja i da će se intenzivirati mjere zatvaranja objekata i zabrane obavljanja djelatnosti za sve koji neregularno rade, što će uticati na poboljšanje poreske discipline, kreiranje fer ambijenta za poslovanje i povećanje prihoda.

izvor: bankar.me

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *