Nova ucjena Rusa

Dodajte komentar

Preuzimanje Kombinata aluminijuma Podgorica od ruske Centralno-evropske aluminijumske kompanije CEAC neće ići nimalo lako.

Vlada Crne Gore se suočava sa novim ucjenama ruskog partnera jer oni neće da prebace sadašnjih 29,3 odsto akcija državi, dok ne dobiju dovoljnu garanciju da će njihov budući manjinski dio od oko 20 odsto biti prodat uz državni paket, pišu Dnevne novine.

Država ima uslove da pravnom procedurom preuzme akcije, ali ne i mehanizam da natjera Ruse da dug KAP-a od 86 miliona eura prema En plus grupi prebace u akcije.

Iako se nakon izglasavanja zaključaka u Skupštini činilio da je tehnički dio odrađivanje posla, sve to ide prilično sporo.

Vlada se uzda u sporazumni raskid sa Rusima, odnosno “miran razvod”, ali do toga će proći još vremena. Vladin plan je da se svi dugovi KAP-a konvertuju u akcije nije toliko neprihvatljiv za Ruse.

Međutim, Rusi imaju uslov. Uslov je jasan da budućih oko 20 odsto koliko bi imali vlasništva u KAP-u, ali tada kao manjinski akcionar bude ponuđen potencijalnom investitoru.

Ta nova ucjena Rusa negdje je i očekivana jer su alternative za tako nešto jednostrani raskid ugovora ili arbitraža, što bi oduzelo puno vremena. Država ne želi da se taj problem previše oteže, posebno ne bi voljela da se pitanje KAP-a ne riješi do raspisvanja izbora.

Ministar ekonomije Vladimir Kavarić kazao je da iako su se svi uslovi stvorili za raskid ugovora, Vlada nema mehanizme da natjera Ruse prebace akcija na Vladu.

“Vlada dovela do kraja taj proces, pri čemu smo u finalnom pismu Centralnoevropskoj aluminijskoj kompaniji (CEAC) zahtijevali da se akcije prenesu na državu. Međutim, naišli smo na nekooperativnost ruskog partnera”, objasnio je Kavarić.

Međutim, on je odbio da kaže da li su problemi za raskid ugovora nastali zbog lošeg ugovora o poravnanju uz obrazloženje da je to tada bio jedini način da se spasi KAP.

Kao mogućnosti za rješenje situacije u KAP-u, pominjane su i mogućnosti uvođenje stečaja, kao i arbitraže pred međunarodnim sudom.

Ministar ekonomije kaže da su te dvije varijante trenutno manje poželjne, jer stečaj bi značio automatsko aktiviranje svih garancija, a arbitraža podrazumijeva duge sudske procese.

Iz Socijaldemokratske aprtije SDP kažu da su trenutno zbunjeni, jer im nije jasno da li Vlada želi da raskine ili da produži saradnju sa ruskim partnerom u KAP-u.

Za poslanike SNP, KAP je političko pitanje čije posljedice trpe građani, jer DPS i SDP ne mogu da se dogovore. Poslanik Bošnjačke stranke Kemal Purišić kazao je da se stiče utisak da Vlada ne kontroliše situaciju
.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *