Lukšić: Konkurentnost moramo dokazati

Dodajte komentar

Najefikasniji način da se pobijedi kriza, da se riješe problemi nezaposlenosti, siromaštva, deficita i javnog duga je ekonomski rast, rekao je danas premijer Igor Lukšić otvarajući konferenciju “Put do privrednog rasta“, koja se održava u Budvi.

“Strukturne reforme, smanjenje opterećenja i barijera su politike koje podstiču održivi razvoj, daju efekte i ohrabruje preduzetništvo i inovativnost.”

“Stvaraju sinergiju cijelog društva da iskoristi raspoloživo znanje i sposobnosti u pravom trenutku. Dobijamo tako društvo u kome pojedinac svojim radom ostvaruje svoj interes u zajednici sa drugim. S druge strane, to je siguran put iz društva u kome pojedinac očekuje da mu neko drugi, prije svega država, obezbijedi egzistenciju“, naglasio je Lukšić.

Prema njegovim riječima faktori kao što su obilni prirodni resursi, dobro obučena radna snaga i dostupnost novih tehnologija mogu pozitivno uticati na rast, ali nijesu dovoljan uslov za rast.

“Pitamo se što je važno za razvoj, za ekonomski rast? Važne su institucije. Toga su danas svjesne glavne međunarodne finansijske organizacije, poput Svjetske banke, koja u posljednjih desetak godina mjeri kvalitet poslovnog okruženja po zemljama“, istakao je premijer.

Lukšić je istakao da moramo dokazati svoju konkurentnost.

“A tu konkurentnost nam niko neće darivati. Moramo je zaraditi. Zato je pitanje na koje treba kao društvo da odgovorimo kako podstaći rast produktivnosti koja je niža od evropskog prosjeka, i kako da ljudi budu aktivni sudionici tržišta rada. Iz tog razloga su važne penzijske reforme, reforme tržišta rada i socijalne zaštite. Do sada sprovedeni zahvati svakako idu ispred jednog broja evropskih zemalja, ali je pitanje da li će u dugom roku biti dovoljni. Tome treba dodati i mjere za unaprjeđenje stanja u oblasti zdravstva i obrazovanja. Uspješno sprovođenje ovih mjera u dugom roku garantuje dinamiku i konkurentnost jednog društva“, ocijenio je on.

Lukšić smatra da danas niko sebi ne smije dozvoliti luksuz gubljenja bilo kog respektabilnog investitora.

“To je naš održivi pristup tržišta kapitala. Moramo iskoristiti svoje potencijale, prepoznati svoje strateške prednosti, ponuditi ih kao investicionu šansu, ulagati. Ali i biti otvoreni za ulaganje, zaokružiti unutrašnje tržište, stvoriti proizvode prepoznatljive u svijetu. Jedino na taj način ćemo našu ponudu obogatiti, upotpuniti, a naše resurse iskoristiti“, ocijenio je on.

Prema njegovim riječima Crna Gora raspolaže sa energetskim potencijalom u sektoru koji globalno posmatrano ima najbolju perspektivu. Istovremeno, taj potencijal je moguće koristiti na „zeleni“ način.

“Turističkim potencijalom koji je već prepoznat kroz projekte koji se aktivno realizuju ili su u začetku. Poljoprivrednim potencijalom koji prati turizam. Ne treba zaboraviti ni industrijsku proizvodnju, metalopreradu, drvopreradu, razne uslužne djelatnosti. Koliko god izgledali određeni subjekti u ovom trenutku beznadežan problem uvjeren sam da i dalje mogu predstavljati ozbiljnu okosnicu izvoza“, istakao je on između ostalog.

Premijer tvrdi da je Crna Gora kredibilan međunarodni partner.

“Umjesto da mijenjamo poreske stope, treba da mijenjamo sebe, način razmišljanja da ne bi podrili temelje ekonomske održivosti Crne Gore. Trošimo manje, opravdavajući na taj način povjerenje investitora“, ocijenio je on.

izvor:Cdm

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *