Beogradska berza: Nedjeljni izvještaj 21.05.2012. – 25.05.2012.

Dodajte komentar

Negativan trend domaćeg tržišta akcija nastavljen je i protekle sedmice, a monotoniju je donekle razbio veliki promet od 6,8 miliona evra koji bi površno gledano mogao ukazati da se ipak pojavila značajnija tražnja na trenutnim niskim cenovnim nivoima. Ipak, reč je samo o prekomponovanju pozicija jednog od inostranih indeksnih fondova pa se ne može govoriti ni o kakvom buđenju investicione aktivnosti.

Indeks najlikvidnijih akcija, Belex 15, izgubio je na vrednosti dodatnih 5,2 procenta, dok od početka godine registruje minus od nepunih deset procenata. Ako se ovome pridoda da je kurs dinara u 2012. oslabio isto toliko, onda je više nego jasna teška situacija u kojoj se trenutno nalaze portfeljni investitori na Beogradskoj berzi.

Akcije – Najveći deo prošlonedeljnog prometa činile su transakcije akcijama ostvarene prvog trgovačkog dana u kojima je jedan od većih inostranih igrača iz verovatno tehničkih razloga prekomponovao celokupan portfelj koji poseduje na ovdašnjem tržištu. Stoga, veliki obim prometa treba uzeti uz više nego jasnu ogradu da nije bio posledica povećane aktivnosti investitora.

Najprometnija hartija bila je niška AIK banka (AIKB) koja je ostvarila realizaciju od 261,6 miliona dinara, spustivši se na kraju sedmice na 1.400 dinara uz nedeljni gubitak od 4,5 odsto. Premda su akcije ove niške banke istorijski minimum dostigle u martu 2009. godine na 1.150 dinara, korigovano za kurs dinara trenutno se nalaze na najnižoj vrednosti otkada su uključene u trgovanje na Beogradskoj berzi. Akcije Komercijalne banke (KMBN) registrovale su promet od 124,6 miliona dinara uz minus od 4,9 odsto, dok je među prometnijim hartijama bila i beogradska Jubmes banka (JMBN) sa realizacijom od 39,4 miliona dinara. Akcije ove bankarske ustanove zabeležile su u sedmici velike oscilacije s obzirom da su fluktuirale u rasponu od 9.998 do 11.195 dinara.

Od kompanija iz realnog sektora najprometnija je bila Naftna industrija Srbije (NIIS) sa prometom od 84,3 miliona dinara, dok je cena akcija najveće kompanije na Beogradskoj berzi blago oscilirala oko nivoa od 580 dinara. Ipak, najvažniji događaj sedmice zbio se na početku nedelje kada je holandska Campina izvestila o prekidu razgovora oko preuzimanja Salfordovih mlekara: Imleka (IMLK) i Subotičke (MLSU). Ovakav ishod u velikoj meri je razočarao ulagače, s obzirom da su se negativni efekti prelili i na druge hartije. Imlek je u sedmici izgubio petinu tržišne kapitalizacije uz mizeran promet i gotovo nikakvu tražnju, dok su akcije Subotičke mlekare oslabile 6,3 odsto uz neveliku realizaciju.

Bečejski Sojaprotein (SJPT) oslabio je u sedmici pet odsto, spustivši se ispod psihološke granice od 500 dinara, dok je najveći domaći građevinar Energoprojekt (ENHL) zabeležio negativnu korekciju od 2,7 odsto, spustivši se na 433 dinara. Beogradski Aerodrom „Nikola Tesla“ (AERO) pao je za više od šest procenata na 431 dinar što je nadomak najniže vrednosti koji je ova hartija zabeležila otkada se pojavila na tržištu. Među retkim hartijama koje su održale vrednost protekle sedmice bila je Galenika Fitofarmacija (FITO) koja je oscilirala oko nivoa od 2.350 dinara, dok je uprava ove kompanije skupštini akcionara predložila usvajanje bruto dividende od 145 dinara po akciji.

Obveznice stare devizne štednje – Obveznice stare devizne štednje zabeležile su protekle sedmice promet od 140 hiljada evra u nedelji u kojoj je obustavljeno trgovanje serijom A2012. Najprometnija obveznica bila je A2015 koja je sedmicu okončala sa prinosom ispod šest procenata, kao i poslednja serija A2016. Preostale dve serije nosile su prinose iznad šest procenata.

Trezorski zapisi – Protekle sedmice održane su dve aukcije državnih dužničkih hartija. Obveznice nominalne vrednosti 100 miliona evra prodate su u potpunosti uz prinosnu stopu od 6,2 odsto, dok su dvogodišnje note beležile slabije interesovanje. Od ukupne emisije nominalno vredne deset milijardi dinara prodato je 22,3 odsto emisije uz prinosnu stopu od 14 procenata.

sinteza.net

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *