Američka prodaja kola mogla bi dostići 14,5 miliona

Dodajte komentar

Američka prodaja kola mogla bi ako nastavi ovim tempom dostići 14,5 miliona ove godine, 13 odsto više nego 2011, zahvaljujući stabilizaciji privrede i jačanju povjerenja potrošača, procijenjuju konsultantske kompanije “J.D.Pauers” i “LMC automotiv”.

U 2011. Amerikanci su kupili 12,8 miliona kola i kamiona, a ranije procjene dvije konsultantske firme bile su da bi ove godine isporuke mogle da dostignu 14,3 miliona, prenijele su agencije.

Ostali analitičari i proizvođači kola prognozirali su da će se u 2012. godini prodati između 13,85 do preko 14,3 miliona lakih vozila.

“J.D.Pauers” i LMC očekuju da će se u maju prodati 1,38 miliona lakih vozila, što je 21 odsto više nego u istom periodu 2011.

Prošle godine američka prodaja bila je dosta manja nego u maju 2012 zbog zemljotresa u Japanu, što je dovelo do nestašice vozila “Tojote” i “Honde.” Sada su se obje kompanije oporavile i istraživačka agencija “Edmunds” procijenjuje da će prodaja “Tojote” porasti 90 odsto u maju, a “Honde” 50 procenata.

“Edmunds” takođe računa da bi autokompanije ovog maja mogle da prodaju 1,39 miliona vozila, 31 odsto više nego u istom mjesecu 2011. Ako bi se taj tempo prodaje nastavio do kraja godine, mogla bi se očekivati isporuka od oko 14,4 miliona kola.

Američka prodaja raste već peti mjesec uzastopno, što je, kako se ocijenjuje, tipično za period poslije recesije, a auto-sektor počeo je da se oporavlja zahvaljujući rastu opšte privrede, kako kaže analitičar Alek Gutjerez.

Procijenjuje se da je prodaja kola u SAD ove godine na dobrom putu da postigne najbolji rezultat od 2007, pošto se očekuje da će dostići 14,3 miliona putničkih automobila i lakih kamiona. To je najbolji rezultat od 2007, kada je isporučeno 16,1 miliona vozila.

Istraživačke firme očekuju da će “Dženeral motors”, “Ford”, “Hjundaji”, “Kija” i “Nisan” u maju izgubiti dio tržišta, a da će “Tojota” obezbijediti rast od oko pet odsto, skoro duplo više nego što je sada njen udio u američkoj prodaji, a da će na dobitku biti i “Honda” i “Krajsler”, koji se nalazi pod upravom “Fijata.”

capital.ba

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *