Dow Jones od početka maja na gubitku 5 odsto

Dodajte komentar

Na Wall Streetu su u četvrtak Dow Jones i S&P 500 indeks blago porasli, no trgovalo se vrlo nervozno jer evropski lideri nisu postigli nikakav napredak u rješavanju dužničke krize.

Dow Jones indeks ojačao je 33 boda, ili 0,27 odsto, na 12.529 bodova, a S&P 500 0,14 odsto, na 1.320 bodova. Nasdaq indeks oslabio je, pak, 0,38 odsto, na 2.839 bodova.

Nakon vrlo nervoznog trgovanja, u kojemu su indeksi bili čas u pozitivnom, čas u negativnom području, Dow Jones završio je u plusu ponajviše zahvaljujući rastu cijene Hewlett-Packarda. Akcija tog tehnološkog diva poskupila je više od 3 odsto, nakon što je najavio otpuštanje oko 8 odsto ukupno zaposlenih kako bi povećao dobit.

No, to je tek četvrti dnevni uspon Dow Jonesa od početka maja, od kada je na gubitku oko 5 odsto. Posljedica je to strahovanja ulagača od izlaska Grčke iz evrozone i produbljivanja dužničke krize.
Otprilike polovina vlada, banaka i velikih kompanija u evrozoni priprema krizni plan u slučaju grčkog napuštanja evra.

S druge strane, ni na posljednjem sastanku u srijedu lideri Evropske unije nisu postigli nikakav napredak u rješavanju dužničke krize. Poručili su samo da žele da Grčka ostane u evrozoni i ispuni obećanja koje je dala kada je dobila međunarodnu pomoć. U posljednje vrijeme zabrinjavaju i makroekonomski podaci koji pokazuju da se usporava rast najvećih svjetskih privreda, od SAD-a i evrozone, do Kine i Japana.

I na evropskim su berzama cijene akcija juče porasle. Londonski FTSE indeks skočio je 1,59 odsto, na 5.350 bodova, dok je frankfurtski DAX ojačao 0,48 odsto, na 6.315 bodova, a pariški CAC 1,16 odsto, na 3.038 bodova.

capital.ba

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *