Akcije Fejsbuka živnule, kazne nema

Dodajte komentar

Akcije Fejsbuka su na zaključenju berzi u četvrtak zabilježile rast od tri odsto, na 33 dolara, čime je zaustavljen pad njihove vrijednosti.

Ranije tokom nedjelje je vrijednost akcija Fejsbuka naglo klizala naniže sa početnih 38 dolara u prošli petak.

Nezadovoljni investitori podigli su pred njujorškim sudom tužbu protiv vlasnika Fejsbuka Marka Zakerberga i investicionih finansijskih kuća Morgan Stenli, Berkliz kapital, Goldman Saks, JPMorgan Čejs i Meril Lič, navodeći da im uoči javne ponude prošle sedmice nisu bili predstavljeni istiniti podaci o predviđenoj zaradi.

Američki mediji komentarišu da Morgan Stenli ne bi trebalo da ima prevelike posljedice u Silikonskoj dolini zbog haotičnog izlaska na berzu Fejsbuka jer kompanije to neće odvratiti od korišćenja usluga te investicione banke.

Ne očekuju se ni ozbiljne posljedice po tehnološku berzu Nasdak, protiv koje su pokrenuti sudski postupci zbog propusta vezanih za akcije Fejsbuka koji su doveli do velikih finansijskih gubitaka za investitore.

Fejsbuku i Morgan Stenliju se postavljaju pitanja u vezi sa određivanjem cijene akcija, dok je Nasdak, kao berzanska platforma Fejsbuka, objavila da je pogrešno organizovala njihovu prodaju.

Nasdak je ranije saopštio da njegova tehnologija prvog dana nije mogla da obradi ogromnu količinu prodajnih transkacija i da bi mogao da plati obeštećenje investitorima koji su zbog toga pretrpjeli gubitak.

Tehnološka berza je takođe navela da bi odložila početak prodaje akcija Fejsbuka, da je unaprijed znala za tehnološke probleme koji su nastupili.
Kontroverzan ulazak na berzu Fejsbuka je ukazao i na nejednakosti među investitorima koji imaju direktan pristup rukovodiocima kompanija i mišljenjima analitičara velikih banaka, prenose američki mediji. Tako su banke zadužene za izlazak na berzu Fejsbuka pozvale svoje velike klijente pred taj događaj i upozorile ih na lošije perspektive od očekivanih vezane za taj Internet sajt sa 900 miliona članova. Bankarska komisija Američkog senata objavila je da će početi neformalnu istragu vezanu za taj slučaj.

Izvor: capital.ba

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *