Švajcarski parlament razmatra mogućnost uvođenja zlatnog franka u monetarni sistem

Dodajte komentar

Radna grupa švajcarskog parlamenta juče je u Bernu održala raspravu tokom koje je razmatrana mogućnost uvođenja paralelne valute u švajcarski monetarni sistem, a čija bi vrijednost bila vezana uz plemenite metale. Prema prijedlogu švajcarskih parlamentaraca, švajcarski zlatni franak vrijedio bi oko pet “papirnatih” švajcarskih franaka, što trenutno iznosi oko 4,20 eura. Predviđeno je takođe da postojeći franak koji trenutno nije vezan za zlato i dalje nastavi biti transakcijsko sredstvo u svakodnevnim poslovima.

Analitičari smatraju kako će najnovija inicijativa podstaknuti javnu raspravu u Švajcarskoj o ulozi zlata i drugih plemenitih metala u očuvanju vrijednosti švajcarske valute.

Kampanja za zdravu valutu

Jučerašnja rasprava u donjem domu parlamenta u Bernu dio je višemjesečne kampanje Švajcarske narodne stranke, najjače političke snage u Švajcarskoj, kroz koju se građani ove podalpske zemlje upoznaje s prednostima čvrstog i pouzdanog novca, zaštićenog od obezvrjeđivanja što ga uzrokuje centralna banka obilnom proizvodnjom ni iz čega. Kampanju su švajcarski narodnjaci nazvali “kampanjom za zdravu valutu”.

Ova jedinstvena politička akcija u Švajcarskoj po svemu je sudeći podstaknuta rastom zabrinutosti vezane uz evropsku valutu, ali i povećanim rizikom od rasta inflacije, te opasnosti od sloma globalnog finansijskog sektora. Švajcarska narodna stranka kampanjom za zdravu valutu takođe nastoji stvoriti uslove za promjenu postojeće vladine politike prema zlatu, odnosno, promjene sistema plutajućeg kursa švajcarskoga franka koji nije formalno vezan ničim osim obećanjima političara i bankara.

Zlatnici dostupni svima

Budući da se cijena zlata u zadnjih nekoliko godina znatno povećala, kupovina zlatnih kovanica, zlatnih poluga i certifikata vezanih uz fizičko zlato od prosječnog Švajcarca zahtijeva dodatan novčani i edukacijski napor, budući da čak i najmanje kovanice mogu vrijediti i po nekoliko stotina franaka. Ideja je stoga da se u opticaj puste kovanice sa sniženim sadržajem zlata, otprilike 0,1 gram, a čiju bi čistoću garantovala švajcarska država. Takve bi se kovanice mogle kupiti za svega nekoliko franaka, i na taj bi način postale dostupne širokom krugu štediša.

Ukoliko se ostvari ova ideja, zlato bi u Švajcarskoj postalo monetarno sredstvo razmjene dobara i usluga, kao što je to ostvareno i najnovijim zakonskim rješenjima u nekoliko saveznih država u SAD-u.

srebrozlato.com

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *