Vlasnici Facebook-a žive i u Srbiji

Dodajte komentar

Na najpopopularnijoj društvenoj mreži Fejsbuk, osim ubijanja dosade, može da se “ubije” i zarada, budući da je u petak počelo trgovanje akcijama ove kompanije.

Nalozi za kupovinu su dolazili i iz Srbije, saznaje Blic u Ilirici, jednoj od brokerskih kuća preko koje se može ulagati u akcije kompanija u inostranstvu.
Brokeri objašnjavaju da je procedura prilično jednostavna, te da su provizije do 1,2 odsto.

” Građani Srbije mogu da kupuju akcije na regionalnim i svjetskim berzama, s tim što im se ne isplati da ulažu male sume. Recimo da je sve ispod 1.000 evra neisplativo jer su provizije na tu uloženu sumu i petina od tog iznosa. Na veće sume od po 10.000 ili 100.000 evra plaća se manja provizija”, kaže jedan od brokera u Ilirici, koji je u tom trenutku unosio naloge za trgovanje akcijama „Fejsbuka“ iz Srbije.

On kaže da ne može da otkrije ko iz Srbije pokušava da se obogati na njujorškoj berzi od kompanije 28-godišnjeg Marka Zakerberga, ali da je ukupna suma kojom se trguje kap u moru u odnosu na brojke koje se vrte u ostatku svijeta.

“Osim preko ove brokerske kuće, iz Srbije se na stranim berzama može trgovati i preko Foreks platformi”, kaže Nenad Gujaničić, glavni broker u Sinteza investu.

“Svi koji nude trgovinu na valutnim paritetima nude i opciju trgovanja akcijama. Takođe, može se trgovati i davanjem naloga u pojedinim domaćim bankama”, kaže on.

Konačno, građani koji žele da se kockaju na akcijama koje se kotiraju na svjetskim berzama mogu i direktno da stupe u kontakt sa brokerskim kućama u inostranstvu preko interneta. Oni pošalju ugovor, kao i fakturu za plaćanje i nakon dva do tri dana postajete njihov klijent, a sva buduća trgovanja se završavaju klikom na kompjuteru sa opcijom sell (prodaj) ili buy (kupi)
Ipak, akcije Fejsbuka su u trgovanju u ponedjeljak pale za više od deset odsto ispod početne cijene akcija od 38 dolara. Cijena je na zatvaranju berze Nasdak u Njujorku bila tek 34,03 dolara. Analitičari kažu da je razlog tome to što investitorima zapravo nije jasno kako Fejsbuk namjerava da zarađuje u budućnosti.

Izvor: capital.ba

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *