Beogradska berza: Nedjeljni izvještaj 14.05.2012. – 18.05.2012.

Dodajte komentar

Negativan trend na domaćem tržištu kapitala nastavljen je i protekle sedmice, dok je direktna posledica velikih kolebanja na svetskim berzama ostao više nego skroman promet najlikvidnijih domaćih akcija. Ukupna realizacija na tržištu bila je tek 1,8 miliona evra, a i ovako skromnom prometu veliki doprinos su dale jednokratne transakcije na pojedinim nelikvidnim hartijama. Indeks najlikvidnijih akcija, Belex 15, zabeležio je pad i desetu sedmicu zaredom, oslabivši 2,8 odsto na 475,5 poena. Ova korpa najlikvidnijih akcija na tržištu beleži minus od početka godine od 4,7 odsto. 

Akcije – Najprometnija hartija u protekloj sedmici bilo je smederevsko preduzeće Ishrana (ISHR) koje je zabeležilo realizaciju od 64,1 miliona dinara u blok transakciji u kojoj je vlasnika promenilo 100 odsto akcija ove kompanije. Očito, u pitanju je transakcija jednokratne prirode u kojoj je jedini akcionar ove kompanije prekomponovao vlasničku poziciju unutar sopstvenog sistema.

Od uobičajeno najlikvidnijih akcija, najviše se trgovalo beogradskim Imlekom (IMLK) koji je zabeležio promet od 19,5 miliona dinara, uglavnom na cenama bliskim nivou od 3.000 dinara. U drugoj polovini sedmice gotovo u potpunosti je presahla tražnja za akcijama ove kompanije, dok je akcionarima ostala na raspolaganju ponuda same kompanije za otkup sopstvenih akcija po ceni od 3.100 dinara. Ova ponuda je okončana u petak, a kompanija je ranije najavila da želi steći 5.000 akcija za vlastiti portfelj.

Naftna industrija Srbije (NIIS) zabeležila je promet od 17,8 miliona dinara, oslabivši u sedmici 3,1 odsto. NIS se posle nekoliko meseci ponovo spustio ispod granice od 600 dinara, a od početka godine nosi negativan prinos od 2,3 odsto. Već deset dana zaredom akcije NIS-a beleže silazni trend, kao posledica konstantne ponude koju iznose građani, i izostanka tražnje od strane portfeljnih investitora koji su u velikoj meri obustavili aktivnosti na Beogradskoj berzi. Beogradski Aerodrom „Nikola Tesla“ (AERO) zabeležio je prilično stabilnu cenu oko nivoa od 460 dinara, uz promet od 12,2 miliona dinara. Solidnu aktivnost i realizaciju od 9,3 miliona dinara registrovao je najveći domaći proizvođač pesticida Galenika Fitofarmacija (FITO) koji je sedmicu okončao na nivou od 2.347 dinara. Ova kompanija predstavlja hartiju sa najboljim učinkom od početka godine s obzirom da je porasla 29 procenata u velikoj meri zahvaljujući odličnim poslovnim rezultatima ostvarenim u protekloj poslovnoj godini.

Bankarske akcije ostavile su iza sebe još jednu sumornu nedelju. Niška AIK banka (AIKB) zabeležila je promet od 2,3 miliona dinara uz pad od 8,2 odsto koji je većim delom zabeležen u drugoj polovini sedmice. Konsultanti grčke ATE banke koji su nedavno objavili tender za prodaju petine akcija AIK-a nisu još uvek saopštili da li je bilo interesenata s obzirom da je krajnji rok za dostavljanje izjave o zainteresovanosti bio 15. maj. Beogradska Agrobanka (AGBN) porasla je 3,3 odsto uz promet od milion dinara, dok je najveće domaća banka pod kontrolom države, Komercijalna (KMBN), pala 2,8 odsto na 1.735 dinara uz neveliki promet.

Obveznice stare devizne štednje –
 Obveznice stare devizne štednje zabeležile su promet od 90 hiljada evra. Najprometnija serija bila je A2016 koja je gro prometa ostvarila uz prinosnu stopu od 5,85 procenata. Inače, serija A2012 u petak, 18. maj, je imala poslednji trgovački dan s obzirom da ova hartija dospeva na naplatu 31. maja.

Trezorski zapisi – Protekle sedmice održana je samo jedna aukcija državnih dužničkih hartija na kojoj je zabeležena dobra tražnja ulagača i stoprocentna realizacija. Na aukciji su prodati zapisi nominalno vredni 10 milijardi dinara uz prinosnu stopu od 12,6 procenata.

sinteza.net

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *