S&P pao na najniži nivo u četiri mjeseca

Dodajte komentar

Na Wall Streetu su u četvrtak cijene dionica pale peti dan zaredom, zaronivši na najniži nivo u četiri mjeseca, jer se ulagači plaše eskalacije evropske dužničke krize, dok je niz slabih makroekonomskih podataka potkopao nadu u ubrzanje oporavka američke privrede.

Dow Jones indeks skliznuo je 156 bodova, ili 1,24 posto, na 12.442 boda, dok je S&P 500 potonuo 1,51 posto, na 1.304 boda, najniži nivo od polovice siječnja. Nasdaq indeks pao je, pak, 2,10 posto, na 2.813 bodova.

U fokusu ulagača i dalje je dužnička kriza. Ulagači se plaše da će Grčka izaći iz eurozone, što bi naštetilo cjelokupnom bloku. Polovinom juna održat će se novi parlamentarni izbori, a na njima bi, pokazuju ankete, većinu glasova mogli dobiti protivnici mjera štednje koje je bivša vlada dogovorila s Evropskom unijom i MMF-om.

U strahu od napuštanja eura i devalvacije, Grci izvlače novac iz banaka, što stvara dodatne probleme ionako oslabljenom finansijskom sustavu.

Produbljuje se i dužnička kriza u Španiji. Tamošnji dnevnik El Mundo objavio je da su građani iz Bankie, jedne od najvećih španjolskih banaka koja je nedavno nacionalizovana kako bi izbjegla stečaj, u nedjelju dana povukli više od milijardu eura depozita.

Premda je to španska vlada demantovala, cijena dionice Bankie potonula je više od 14 posto, dok su prinosi na španske državne obveznice naglo porasli, što pokazuje da se ulagači plaše da će i toj zemlji, nakon Grčke, Irske i Portugala, trebati inostrana pomoć kako bi se izvukla iz finansijskih dubioza.

„Na tržištu nema puno interesa za kupovinu. Pritisak iz Evrope je prevelik. U protekle dvije godine dužničke krize odobrena je pomoć Grčkoj, Irskoj i Portugalu, a čini se da situacija nije ništa bolja nego što je bila“, kaže Jason Weisberg, direktor u firmi Seaport Securities.

Podršku tržištu više ne pružaju ni makroekonomski podaci. Izvještaji podružnice Feda u Philadelphiji pokazuje da su poslovni uslovi na tom području pali na najniži nivo od septembra prošle godine.

Izvještaj Conference Boarda pokazuje, pak, da su vodeći indikatori budućih kretanja u američkoj ekonomiji u aprilu pali po prvi puta nakon sedam mjeseci.

Ni redovni izvještaj o nezaposlenosti prošle sedmice nije dalo ulagačima razloga za kupovinu, pa se dio njih povlači s tržišta, tražeći sigurnija utočišta za kapital, dok drugi pojačano osiguravaju svoje dioničke portfelje od daljeg pada cijena.

Zbog toga je juče VIX ‘indeks straha’ Čikaške berze opcija skočio više od 9 posto, dosegnuvši najviši nivo u ovoj godini.

Da se ulagači užurbano povlače s tržišta pokazuje i iznadprosječan obiam trgovanja. Na Wall Streetu, American Stock Exchangeu i Nasdaqu vlasnika je juče zamijenilo 8,35 milijardi dionica, dok u ovoj godini prosječan dnevni obim iznosi 6,8 milijardi.

Analitičari i dalje očekuju nestabilno trgovanje, pa bi maj mogao biti prvi mjesec s gubicima na tržištu kapitala još od septembra prošle godine.

Dow Jones pao je u 11 od posljednjih 12 trgovinskih dana, pa je od 1. maja, kada je dosegnuo najviši nivo u četiri godine, potonuo oko 6 posto.

I na evropskim su berzama cijene dionica juče pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 1,24 posto, na 5.338 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 1,18 posto, na 6.308 bodova, a pariški CAC 1,20 posto, na 3.011 bodova.

business.hr

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *