U Evropi pala prodaja automobila

Dodajte komentar

Prodaja novih automobila u Evropi pala je u aprilu za 6,9 odsto u odnosu na isti period prošle godine, uz dvocifrene stope pada u krizom zahvaćenima Italiji i Španiji, obavijestilo je u srijedu Evropsko udruženje proizvođača automobila (ACEA).

Ukupno je u aprilu u 26 od ukupno 27 članica Evropske unije, uz izuzetak Malte, registrovano 1.017.912 novih automobila.

U prva četiri mjeseca ove godine registrovano ih je 4.332.342, što je 7,5 odsto manje nego u istom lanjskom periodu, izvijestila je ACEA.Na podatke nije uticao kalendarski faktor budući da je mjesec imao isti broj radnih dana kao i prošlogodišnji april.

Prodaja je porasla samo na britanskom i njemačkom tržištu, za 3,3 odnosno 2,9 odsto, dok je u Francuskoj pala 1,9 odsto. Italija i Španija zabilježile su pak dvocifreni pad prodaje, od 18 i 21,7 odsto, pokazuju podaci ACEA-e.

Od januara do aprila Njemačka i Velika Britanija uspjele su održati potražnju, uz rast od 1,8 i 1,4 odsto, dok je na ostalim glavnim tržištima zabilježen pad u rasponu od sedam odsto u Španiji do 17,5 odsto u Francuskoj i 20,2 odsto u Italiji.

capital.ba

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *