Prva rata od 01. jula

Dodajte komentar

Isplata štediša nekadašnjih piramidalnih, odnosno Dafiment i Jugoskandik banke, koji su deponovali devizne uloge devedesetih godina prošlog vijeka, počeće 1. jula.

U Crnoj Gori, prema podacima Ministarstva finansija, pravo na isplatu steklo je oko 10.000 građana kojima će novac biti isplaćivan u jednakim ratama od ove do jula 2017. godine.

Nepravda koja je prije dvadesetak godina učinjena građanima koji su novac povjerili čuvenom gazda Jezdi i Dafini konačno će biti ispravljena. Trenutno se u Ministarstvu finansija provjerava baza podataka koja je stigla iz Narodne banke Srbije o deviznim depozitima crnogorskih štediša.

Taj posao bi trebalo da bude završen do 20. maja, najkasnije do kraja ovog meseca. Nakon toga će biti sačinjen izvještaj i ministarstvo će krenuti sa izdavanjem pojedinačnih potvrda za svakog deponenta. Tako će se i znati koliki je konačan broj onih koji imaju pravo na isplatu, kao i visina iznosa za svakog bivšeg štedišu pojedinačno objasnila je Marija Radenović, PR Ministarstva finansija.

Prema sadašnjim podacima u Dafiment i Jugoskandik banku novac je uložilo 10.000 građana, a prema ranijim bilo ih je 7.300. Za njihovu isplatu, prema tadašnjim procjenama, trebalo je iz budžeta izdvojiti 9,5 miliona eura.

Koliko će zaisti biti potrebno novca za isplatu, znaće se polovinom juna. Do tada će biti urađen amortizacioni plan isplate. Nakon toga očekujemo da će do jula biti stvoreni svi uslovi da isplata počne navela je Radenovićeva.

Štedišama koji su svoja potraživanja prijavili u zakonskom roku od aprila 2008. do aprila 2009. dug će biti isplaćen u ratama do 2017. godine. U Udruženju štediša Jugoskandik banke u Herceg Novom pokušavali su 20 godina da istjeraju pravdu kod crnogorskih, ali i na Međunarodnom sudu u Strazburu.

Konačno je Vlada donijela pravu odluku, povukla dobar potez, mada veliki broj štediša sigurno nije ni dočekao početak isplate. Možda je pravda malo zakasnila, ali ipak nije nikada toliko kasno da se nađe rešenje koje je u ovim socijalnim uslovima mnogima i te kako dobro došlo prokomentarisao je Prvoslav Petrović, predsednik hercegnovskog udruženja. B. R.

Večernje Novosti

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *