Najvrjedniji plemeniti metal na Zemlji nije zlato već – rodijum

Dodajte komentar

Rodijum je hemijski element koji u periodnom sistemu elemenata nosi simbol Rh, a atomski (redni) broj mu je 45. Ime mu dolazi od grčke reči rhodon što znači ruža.

Rodijum je prelazni metal devete grupe koji osim toga pripada i grupi platinskih metala. Otkrio ga je 1803. godine u platinskoj rudi engleski hemičar W. H. Wollaston, ubrzo nakon otkrića paladijuma.

Srebrno-bele je boje, a u prirodi se najčešće nalazi u platinskim rudama. Koristi se u legurama s platinom i kao katalizator. Rodijum je najskuplji dragoceni metal (u oktobru 2007. bio je oko 8 puta skuplji od zlata).

Trenutno to nije slučaj, jer je cena zlata zbog svetske ekonomske krize višestruko skočila i još raste, tako da je zlato trenutno skuplje od rodijuma, no nije i vrednije, jer ga ipak ima kudikamo više od tog plemenitog materijala.

Isto tako, rodijum je plemeniti metal koji se u prirodi retko pronalazi, čak hiljadu puta ređe od zlata te je zato i vrlo skup, a ulaganje u rodijum je vrlo unosno.

Najvažnija primena rodijuma je u legurama platine i paladijuma kojima poboljšava čvrstoću.

Postoji još jedan vrlo interesantan podatak o rodijumu, a nije vezan za industriju metala, već onu muzičku.

Naime, 1979. godine poznati britanski muzičar Pol Makartni dobio je rodijumsku ploču umesto platinaste, za rekordnu prodaju i najprodavanijeg izvođača/tekstopisca svih vremena.

Economy.rs

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *