EU siromasi traže više para

Dodajte komentar

Deset zemalja EU i buduća članica Hrvatska, koje su među najsiromašnijim u EU, zauzelo se za povećanje budžeta za 2013. koji je predložila Evropska komisija. Tom predlogu se protive bogatije zemlje koje odbijaju da povećaju svoje doprinose.

Bugarska, Estonija, Mađarska, Litvanija, Letonija, Malta, Poljska, Portugal, Rumunija i Slovačka i Hrvatska su u prvoj raspravi ministara finansija predstavili zajedničku deklaraciju u kojoj se podržava budžet od 138 milijardi evra rashoda za 2013. godinu, što je povećanje od devet milijardi evra (6,8 odsto).

Njihovu inicijativu su podržali Italija, Grčka, Belgija, Češka, Slovenija i Irska, saznaje agencija Frans pres iz izvora Unije.

“Nacrt budžeta za 2013. godinu predlaže znatno povećanje isplata za politiku kohezije i mi podržavamo to opravdano i apsolutno nepohodno povećanje”, piše u deklaraciji.

U nacrtu budžeta predviđa se 48,9 milijardi evra za politiku kohezije što je 5,1 milijardi evra više u odnosu na tu stavku u ovogodišnjem budžetu.

Tome se suprotstavlja blok zemalja koje imaju neto doprinos budžetu EU na čelu sa Velikom Britanijom, a koje uključuju i Nemačku, Francusku, Holandiju, Finsku i Austriju. Te zemlje koje daju više nego što dobijaju iz budžeta, protive se bilo kakvom povećanju rashoda Unije u periodu krize.

Evropska komisija se nada da će se današnjim dolaskom socijaliste Fransoa Olanda na mesto predsednika Francuske izmeniti stav Pariza o tom pitanju.

izvor: b92

 

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *