Berza “luda” za Fejsbukom

Dodajte komentar

Izlazak Fejsbuka na berzu treba da, po vrijednosti, bude jedan od najvećih poteza te vrste u istoriji SAD i najveći jednog preduzeća koje se bavi internetom.

Fejsbuk je u utorak zvanično povećao planirani raspon cijena za svoje akcije sa 28 do 35 dolara, na 34 do 38 dolara po akciji.

Ako cijena bude na gornjoj granici od 38 dolara, prodajom će se prikupiti 12,8 milijardi dolara. Taj potez podiže cijenu Fejsbuka na 104 milijarde dolara, a dolazi usred rastućeg uzbuđenja investitora prema toj ponudi.

Analitičari porede atmosferu sa izlaženjem Gugla na berzu 2004. godine, iako je njegova tadašnja vrijednost bila znatno manja od očekivane cijene Fejsbuka.
Iako polovina anketiranih Amerikanaca smatra da je očekivana vrijednost Fejsbuka previsoka, njujorška berza ne dijeli tu ocjenu.

Analitičari kažu da je interesovanje za akcije Fejsbuka toliko, da neki agenti već zatvaraju spiskove zainteresovanih za kupovinu. To znači da do petka više neće prihvatati naloge za kupovinu.

“Tražnja je bezobrazno velika”, rekao je Skot Svit, vlasnik savjetodavne firme “IPO Butik” o ponudi.

On primjećuje da Fejsbuk mora paziti da ne pretjera u povećanju cijene, tako da prodaja krene dobro kada počne trgovanje na berzi Nasdak što se očekuje u petak.

“Taj posao bukvalno mora da proradi, i zato je važan. Ako posao Fejsbuka ne uspije, sravnio bi tržište sa zemljom”, upozorava Svit.
Čak i poslije izlaska na berzu, osnivač i direktor Fejsbuka Mark Zakerberg će ostati najveći pojedinačni akcionar. On će kontrolisati kompaniju kroz 57 odsto svojih akcija sa pravom glasa. Računjući po najavišoj najavljenoj cijeni akcija, on će dobiti i oko 1,15 milijardi dolara iz stoka koji prodaje u petak.

capital.ba

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *