Slovenačke banke lani povećale gubitke

Dodajte komentar

Slovenačke banke u 2011. godini su, prema nerevidiranim podacima, ukupno zabilježile 436 miliona eura gubitka, prema izvještaju o finansijskoj stabilnosti koji je centralna banka prihvatila u ponedjeljak, a njegove konstatacije u utorak prenose mediji.

Slovenački bankarski sektor kao cjelina tako je već drugu godinu za redom poslovao s gubitkom nakon 2010., u kojoj je gubitak iznosio 96,4 miliona eura.

Slovenačka centralna banka u analizi iz izvještaja navodi da će ponovna uspostava stabilnog finansijskog sektora u Sloveniji biti dugotrajan proces koji će zahtijevati restrukturiranje banaka i preduzeća. Uz to, izvještaj konstatuje da samo politika otpisa i rezervacija zbog slabih kredita, koji su dosegli 3,3 milijarde eura početkom ove godine, ne može biti dovoljna za uspostavu novog kreditnog ciklusa te da su potrebni dokapitalizacija najvećih banaka i promjene u strukturi finansiranja preduzeća.

Važan uticaj na stabilizaciju bankarskog sektora u Sloveniji može imati smirivanje evropske dužničke krize, ali je u tome ipak ključna aktivna uloga nosilaca ekonomskih politika u samoj Sloveniji, prenijelo je ljubljansko “Delo” od utorka.

List navodi da bi Nova Ljubljanska banka (NLB) i Nova kreditna banka Maribor (NKBM), kao najveće banke u većinskom vlasništvu države, morale biti dokapitalizovane, pri čemu je načelno stajalište sadašnje vlade da se to neće raditi javnim sredstvima i da državni udjel u bankama treba smanjiti na 25 posto dionica.

banka.hr

TAGOVI: , ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *