Napetosti oko Grčke spustile cijene nafte

Dodajte komentar

Cijene barela sirove nafte pale su u utorak na međunarodnim tržištima, budući da su grčka politička i ekonomska previranja produbila zabrinutost da bi ta prezadužena zemlja mogla napustiti evrozonu, pa ulagači zaziru od imovine koju smatraju rizičnijom.

Barel sirove nafte pojeftinio je na londonskom tržištu 40 centi i njime se trgovalo po 111,17 dolara. U istom je iznosu pala i cijena barela na američkom tržištu, kliznuvši na 94,38 dolara. Naftna tržišta pritišće strah od usporavanja svjetske privrede budući su evropski podaci objavljeni u utorak pokazali da ta regija ponovo klizi u recesiju, po drugi put u samo tri godine. Kineska odluka o ublažavanju monetarne politiku tokom vikenda takođe je potpirila bojazni da globalna ekonomija u uslovima zaoštravanja krize, pa ulagači zaziru od rizičnije imovine.

“U proteklih nedjelju dana tržišni akteri okreću leđa rizičnijim ulaganjima s obzirom na preispitivanje procjena o svjetskom privrednom rastu, što posebno vrijedi za Kinu i Evropu. S obzirom na jačanje američkog dolara, takav trend pritišće tržišta roba, budući da se ulagači okreću tradicionalno sigurnijim ulaganjima. To nije dobro po naftu”, tumači Natalie Robertson iz ANZ-a.

Snažna proizvodnja u Njemačkoj u martu nije mogla nadoknaditi pad u ostatku evrozone, gdje se proizvodnja smanjila, signalizirajući da nadolazeća recesija možda neće biti tako slabašna kako su se političari nadali. Grčki čelnici trebali bi se sastati tokom dana, ali malo je nade da će se prijedlog predsjednika Karolosa Papuliasa da se formira tehnička vlada razbiti blokadu. Ocjenjuje se da su najvjerovatniji ishod novi izbori.

Mnogi tržišni učesnici smatraju da bi to omogućilo Atini da zaobiđe svoje obveze, a time i da istupi iz evrozone, iako su ministri finansija evrozone odbacili priče o grčkom izlazu iz evrozone, nazivajući ih “propagandom i besmislicom”.

OPEC je na svojim internetskim stranicama objavio da je cijena referentne korpe njegove nafte u ponedjeljak iznosila 108,14 dolara, što znači da je bila 1,1 dolar niža nego prethodnog dana.

izvor: capital.ba

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *