Indeksi na berzama u velikom padu zbog Grčke

Dodajte komentar

Na svetskim berzama danas je zabeležen veliki pad zbog povećanih strahovanja oko situacije u evrozoni i političke neizvesnosti u Grčkoj koja može dovesti do izlaska te zemlje iz zone evra.

Grčki stranački lideri devet dana od parlamentarnih izbora ne mogu da se dogovore o koalicionoj vladi. Zbog političkih previranja, na tržištima se spekuliše da Grčka neće moći da ispuni uslove za međunarodnu pomoć zbog čega bi mogla odustati od evra.

Evropske berze su na četvoromesečnom minimumu. Britanski indeks FTSE pao je za 2 odsto na 5.461 poena, a nemački Daks (DAX) za 2,3 odsto na 6.431 poen. Francuski CAC-40 izgubio je na vrednosti 2,5 odsto i pao na 3,052 poena, dok je evro pao na 1,2823 dolara s 1,2925 dolara koliko je vredeo u petak.

 Pad je usledio i na Vol stritu gde je industrijski indeks Dau Džons pao za 107 na 12.712 poena, dok je Standard i Purs 500 500 pao za 13 na 1.340 poena. Akcije banke JP Morgan Čejs posle katastrofalnog gubitka u trgovanju od dve milijarde dolara pale su za 4,6 odsto.

Danas je najgore prošla atinska berza čiji su indeksi pali za 4,4 odsto, dok je španski indeks Ibeks izgubio 3,1 odsto. I akcije na azijskim berzama danas su izgubile na vrednosti, ali ne toliko značajno kao u Evropi.

izvor: blic.rs

TAGOVI: , ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *